În ciuda a ceea ce ați învățat probabil în copilărie, Benjamin Franklin nu este cel care a inventat electricitatea. Lui i se datorează experimentul cu zmeul care a demonstrat că fulgerul este electricitate și, totodată, Franklin a fost primul care a folosit termenii încărcare cu sarcină electrică pozitivă și negativă.
Dar, în realitate, electricitatea a existat întotdeauna, în mod natural. De exemplu, fulgerul este pur și simplu un flux de electroni între sol și nori. Și când atingeți ceva care vă provoacă un șoc, este de fapt electricitatea care se deplasează spre dumneavoastră. Deci, dispozitivele electrice moderne, cum ar fi motoarele, becurile și bateriile, nu creează electricitate. Sunt doar invenții inovatoare care o valorifică și o consumă.
Primele descoperiri ale energiei electrice au fost făcute de filosofii greci antici, care și-au dat seama că atunci când chihlimbarul era frecat de o pânză, obiectele ușoare se lipeau de el. Această bază a electricității statice a fost doar începutul numeroaselor descoperiri privind electricitatea, de-a lungul secolelor.
Chiar dacă astăzi cei mai mulți dintre noi suntem probabil interesați de alegerea unui nou furnizor energie electrică, de cum să reducem facturile la electricitate sau de cât consumă o centrală electrică, ne-am gândit că ar fi grozav să aruncăm o privire în istorie și să vă prezentăm 10 fapte fascinante despre electricitate și istoria energiei electrice:
1. Prima invenție energetică semnificativă a civilizației a fost focul și abia acum aproximativ 5.000 de ani oamenii au început să folosească alte surse de energie, cum ar fi vântul.
2. Cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, energia consumată pentru supraviețuire a fost în medie de aproximativ 12.000 kilocalorii/ persoană în fiecare zi, o cantitate care s-a dublat până în anul 1400 d.Hr. După Revoluția Industrială, cererea aproape s-a triplat până la o medie de 77.000 kilocalorii / persoană în 1875. Și până în 1975, se triplase din nou la 230.000.
3. În America, prima lumină pe bază de gaz natural a fost creată în 1821, iar prima mașină pe benzină a fost construită în 1892. Totodată, în anul 1857, Bucureştiul a intrat în istorie ca fiind primul oraş din lume în care a fost introdus iluminatul cu petrol lampant. În plus, în 1884, Timișoara devenea primul oraș iluminat electric din Europa.
Cele mai citite articole
4. Thomas Edison a construit prima centrală electrică, iar în 1882 stația sa electrică Pearl Street a trimis energie electrică la 85 de clădiri. Oamenii se temeau inițial de electricitate, iar părinții nu-și lăsau copiii să se apropie de lumini.
5. Thomas Young a fost primul care a folosit cuvântul „energie” în sensul său actual, înlocuind termenul tradițional „vis viva”, adică „forță vie”.
6. Doar 10% din energia unui bec, este folosit pentru a crea lumină. 90% din energia sa creează căldură. Becurile fluorescente compacte (CFL) utilizează cu aproximativ 80% mai puțină energie electrică decât becurile convenționale și au o durată de viața de până la 12 ori mai mult.
7. Frigiderele din SUA consumă aproximativ aceeași cantitate de energie pe care o produc 25 de centrale mari în fiecare an.
8. Pe suprafața pământului ajunge în fiecare minut suficientă lumină solară pentru a satisface cererile de energie ale lumii pentru un an întreg.
9. Cantitatea de energie pe care o folosesc americanii se dublează la fiecare 20 de ani.
10. În general, cărbunele reprezintă 2/5 din producția mondială de energie electrică, SUA producând jumătate din energia electrică în acest mod. China folosește cărbunele pentru a genera peste trei sferturi din energia electrică. Australia, Polonia și Africa de Sud produc un procent chiar mai mare.