Papilomavirusul uman (HPV) determina o infectie cu transmitere sexuala sau cutanată, localizata in diverse regiuni ale corpului uman. Exista peste 200 de tulpini diferite de HPV, dintre care unele sunt considerate periculoase si pot duce la complicatii precum cancerul sau leziunile pre-canceroase ale organelor reproductive. Acest articol se va concentra asupra acestor tulpini periculoase de HPV, modului lor de transmitere, riscurilor asociate, simptomelor, metodelor de prevenire si tratamentelor disponibile.
Ce este HPV si care sunt tulpinile periculoase?
Papilomavirusul uman (HPV) este un grup de peste 150 de tulpini diferite de virusuri care sunt transmise prin contactul cu pielea. Tulpinile periculoase de HPV sunt cele care se asociaza cu anumite forme de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin, cancerul de vulva si vagin, cancerul anal si cancerul orofaringian. Aceste tulpini cresc riscul de dezvoltare a acestor cancere si pot duce la aparitia leziunilor pre-canceroase. Cele mai cunoscute tulpini periculoase sunt 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 si 68 [1].
Modul de transmitere a tulpinilor periculoase de HPV
HPV poate fi transmis prin mai multe moduri:
- Contactul sexual cu un partener infectat;
- Contactul cu obiecte contaminate: lenjerie intima, prosoape, paturi, lenjerie de pat etc;
- Utilizarea în comun a unor obiecte personale;
- Alăptarea, în cazul în care mama are o infecție activă [2].
Gasesti informatii detaliate despre HPV pe DrMax.ro.
Care sunt simptomele acestor tulpini periculoase de HPV?
Simptomele infectiei cu HPV sunt in general destul de variate si localizate in diferite parti ale corpului. Simptomul principal al infectiei cu virusul HPV este reprezentat de aparitia de condiloame in zona prin care virusul a patruns in organism.
In functie de tipul particular de tulpina de HPV, simptomele specifice pot varia. De exemplu, HPV 16 si HPV 18 au un risc mai ridicat de a cauza cancer cervical si sunt asociate cu modificari anormale ale celulelor din colul uterin. Aceste modificari se pot observa din timp, mulțumită testelor de screening Babes-Papanicolau [3].
Semnele care prevestesc aparitia unor complicatii serioase asociate infectiei cu tulpini periculoase de HPV trebuie luate in considerare. Persoanele care au simptome prelungite sau severe trebuie sa se adreseze medicului pentru a evalua daca virusul a declansat deja o boala cronica grava, cum ar fi cancerul de col uterin.
Este important ca orice persoana care prezinta semne si simptome asociate cu o infectie HPV sa se prezinte la medic pentru evaluare si tratament adecvat. Un diagnostic corect si obtinut in timp util poate face diferenta intre un prognostic pozitiv sau negativ pentru pacient [2].
Ce masuri de prevenire exista pentru a preveni infectia cu tulpini periculoase de HPV?
Prevenirea infecției cu tulpini periculoase de HPV este foarte importantă. Exista ele masuri care reduc riscul de infectie:
- Utilizarea consecventa a prezervativului in timpul contactului sexual;
- Respectarea regulilor de igienă;
- Vaccinarea împotriva tulpinilor HPV cu risc inalt [1].
Trebuie mentionat faptul ca gradul de protectie pe care il ofera contraceptivele de tip bariera si respectarea masurilor de igiena este limitat. Atunci cand vine vorba despre prevenirea cancerului de col uterin, a cancerului anal si a cancerului oro-faringian, cea mai buna protectie o ofera vaccinarea, atat in randul fetelor cat si al baietilor.
De altfel, vaccinarea impotriva HPV face parte din lista vaccinurilor incluse in Planul National de Vaccinare in majoritatea statelor dezvoltate, multe dintre ele oferindu-l în mod gratuit inclusiv baietilor [4].
Cum se trateaza infectia cu tulpini periculoase de HPV?
Cele mai citite articole
O caracteristica a infectiei cu HPV este ca virusul ramane, de obicei, latent in organism timp de cativa ani. In functie de imunitatea fiecarei persoane in parte, infectia poate fi eliminata, in timp, sau poate prezenta reacutizari periodice.
In cazul unei persoane infectate cu tulpini HPV cu risc inalt, cel mai bun lucru care i se poate recomanda este sa duca un stil de viata sanatos, care sa ii mentina sistemul imunitar la cote optime de functionare, si sa efectueze periodic teste de screening pentru cancerul de col uterin. Din pacate, nu exista teste standardizate pentru cancerul anal sau pentru cel orofaringian, ceea ce reprezinta un argument in plus in favoarea vaccinarii [2].
In cazul femeilor care au dezvoltat leziuni de col uterin si la care s-a confirmat infectia cu tulpini HPV cu risc inalt se va recomanda protocolul de tratament specific: colposcopie, conizatie, rezectie partiala sau totala de col uterin, in functie de gradul de afectare locala.
Dintre cele peste 100 de tulpini de papilomavirus uman, doar cateva sunt considerate a avea un risc crescut pentru sanatate. Cea mai eficienta metoda de protectie impotriva cancerului de col uterin este vaccinarea.
Bibliografie:
1. Burd, E. M. “Human Papillomavirus and Cervical Cancer.” Clinical Microbiology Reviews, vol. 16, no. 1, 1 Jan. 2003, pp. 1–17, https://doi.org/10.1128/cmr.16.1.1-17.2003, accesat la 9.02.2023;
2. “HPV and Cancer – National Cancer Institute.” Www.cancer.gov, 1 Mar. 2019, www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer#:~:text=High%2Drisk%20HPVs%20can%20cause, accesat la 9.02.2023;
3. “HPV Strains | Only Small Number Cause Problems.” Www.hpv.org.nz, www.hpv.org.nz/about-hpv/hpv-strains, accesat la 9.02.2023;
4. “HPV Types: What to Know about Diagnosis, Outlook, and Prevention.” Healthline, 2018, www.healthline.com/health/sexually-transmitted-diseases/hpv-types, accesat la 9.02.2023.