Bolile de inimă nu se manifestă întotdeauna prin simptome ușor de recunoscut. De multe ori, aceste simptome apar abia atunci când boala respectivă s-a agravat și pot varia de la o persoană la alta, lucru care poate întârzia stabilirea unui diagnostic și, în unele cazuri, poate chiar pune viața în pericol.[2] Ți-am pregătit o listă cu câteva dintre semnele pe care nu ar trebuie să le ignori niciodată.

1. Durerea în piept

Durerea în piept este frecvent asociată cu problemele cardiovasculare și este considerată cel mai comun semn de alarmă al unui atac de cord (infarct miocardic). Acest tip de durere, denumită angină, este un rezultat al fluxului sanguin insuficient către inimă.

Durerea poate fi resimțită în diverse moduri: ca un disconfort, ca o greutate în piept, ca o senzație de strângere sau de arsură. De asemenea, durerea poate iradia sub stern sau în gât, brațe, stomac, maxilar sau partea superioară a spatelui.

Un detaliu important este că durerea toracică asociată cu angina apare adesea în urma efortului fizic sau a stresului emoțional și se ameliorează la odihnă. 

Atenție! Intensitatea durerii nu indică neapărat gravitatea problemei, deoarece unii pacienți pot avea simptome severe cu probleme cardiace minore, în timp ce alții pot avea simptome minore cu probleme cardiace severe.[2]

2. Dificultățile de respirație

Dificultățile de respirație pot reprezenta un simptom al multor afecțiuni cardiace. Infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și unele tipuri de aritmii, cum ar fi fibrilația atrială, pot provoca, de exemplu, dificultăți de respirație. Acestea pot să apară în timpul anumitor activități, dar și când ești în repaus sau stai întins pe spate.

În funcție de afecțiunea exactă, motivul poate fi acela că, din cauza faptului că inima ta nu pompează suficient sânge care conține oxigen, corpul tău modifică ritmul și intensitatea respirației pentru a încerca să obțină mai mult oxigen. Ori poate că există o acumulare de lichid în plămâni, apărută tot pe fondul funcționării inadecvate a inimii.

Indiferent de motiv, dificultățile de respirație nu ar trebui ignorate niciodată.[2] Dimpotrivă, ar trebuie privite ca un semn că se impune o vizită la medic și căutarea de informații privind prețul ecografiei transesofagiene și al altor investigații ce pot ajuta la diagnosticarea unor afecțiuni cardiace. 

3. Durerea de brațe

Durerea de brațe, în special durerea care iradiază în brațul stâng, poate fi un semn al unui infarct miocardic. Dacă persistă ori dacă ai fost diagnosticat deja cu o afecțiune cardiacă, contactează-ți medicul imediat sau suna la 112.[2]

4. Palpitațiile

Cele mai citite articole

Palpitațiile reprezintă, pe scurt, conștientizarea bătăilor inimii. Acestea pot fi percepute ca o bătaie mai puternică, mai rapidă sau neregulată a inimii.

Dacă inima nu poate pompa sângele așa cum ar fi nevoie, poate începe să bată mai repede pentru a încerca să țină pasul. Aceasta poate fi o reacție normală la exerciții fizice, emoții puternice sau febră. Însă, dacă bătăile rapide persistă și în absența acestor stimulente, este posibil să existe o problemă cardiacă. Bătăile rapide sau neregulate ale inimii pot fi, de asemenea, semnul unei aritmii, care este o afecțiune care afectează ritmul cardiac.[1][2]

5. Picioarele umflate

Umflarea picioarelor, cunoscută și sub denumirea de edem, poate fi un semn al unei probleme cardiace. Atunci când funcționarea inimii este compromisă, fluxul de sânge poate încetini, determinând acumularea lichidului în țesuturile picioarelor.

Este important de menționat că umflarea picioarelor nu este un simptom exclusiv al problemelor cardiace. Cu toate acestea, în cazul în care umflarea este însoțită de o creștere rapidă în greutate sau umflarea abdomenului, ar trebui să consulți un specialist.[1][2]

6. Oboseala persistentă

Oboseala poate fi un semn de alarmă important pentru probleme cardiace. Această stare de oboseală poate ajunge până la punctul în care persoana afectată nu mai poate realiza activitățile zilnice normale. Nu vorbim despre oboseala obișnuită, care poate fi ameliorată printr-un somn bun, ci de una persistentă.

Femeile, în mod deosebit, sunt mai predispuse să experimenteze oboseală extremă înainte sau în timpul unui atac de cord.

Dacă oboseala este mult mai intensă decât cea obișnuită și nu este ameliorată de odihnă sau somn, dacă pare imposibil sau foarte greu să-ți desfășori activitățile zilnice și te confrunți cu o stare bruscă, severă, de slăbiciune, cere sfatul unui medic.[2]

E important să fim atenți la semnele pe care corpul ni le trimite. Durerea în piept, dificultățile de respirație, durerea de brațe, palpitațiile, picioarele umflate și oboseala persistentă sunt semne de avertizare pe care nu trebuie să le ignorăm deoarece pot indica o problemă cardiacă. 

Bibliografie:

  1. MacMillan, Amanda. „Never Ignore These 11 Heart Symptoms”, WebMD, 4 Apr. 2023, www.webmd.com/heart-disease/features/never-ignore-symptoms. Accessed 11 Jan. 2024.
  2. „Warning Signs and Symptoms of Heart Disease”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2014, medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000775.htm. Accessed 11 Jan. 2024.

Cele mai citite articole