Procesul de liberalizare a pieței gazelor a început pe continent în ultimul deceniu, pentru a crea o piață internă în acest domeniu. Este o cerință imperativă a Uniunii Europene. Scopul final al acestui demers, acela de a crea o piață unică pentru gaz, din păcate este însă destul de departe de a fi atins, iar gradul de concurență este considerat nesatisfăcător în statele membre.
Să-mi schimb sau nu furnizorul de gaze actual? Aceasta-i întrebarea!
Pentru a afla dacă merită cu adevărat ca să îți schimbi furnizorul de gaze, calculează pur și simplu economiile pe care le vei putea face luând această decizie. Pretul gazelor naturale difera.
Adevărul este că, este posibil ca optând pentru oferta unei alte companii decât cea la care ai fost client până acum, îți vei putea reduce costurile substanțial, uneori anual chiar și cu15 – 20%. Depinde de ofertă, nevoi și companie!
Desigur, câți bani îți mai rămân în buzunar depinde de cât de mult gaz consumi în fiecare an (zi, lună, anotimp). Cu cât consumul este mai mare, cu atât va fi mai vizibilă reducerea prețurilor la gaz.
Dacă ar fi să privim lucrurile și dintr-o altă perspectivă, pe lângă propriul nostru beneficiu financiar, mobilizăm și furnizorii de gaze să acționeze în sensul realizării unor oferte cât mai atractive pentru consumatori.
Fiecare schimbare a furnizorului de gaze naturale) înseamnă pentru agentul economic în cauză faptul că destinatarul trebuie tratat corect, iar oferta și calitatea serviciilor permanent îmbunătățite.
Cine poate schimba furnizorul de gaze naturale?
Trebuie să fie aceeași persoană care a semnat contractul în derulare privind vânzarea și distribuția gazului natural pentru uz casnic, deci titularul contractului.
Excepția este atunci când destinatarul inițial își reziliază contractul, iar mai apoi va semna unul nou cu orice companie de gaz dorește, la alegere.
Atunci când un contract pe durată determinată cu o companie de gaze a fost prelungit automat, acesta ar putea fi interpretat drept un contract cu durată nedeterminată. În această situație, se pot aplica reguli diferite față de perioada anterioară. Mai multe despre procedura respectivă poți afla de la furnizorul tău de gaze naturale actual.
2 pași inițiali în alegerea celei mai bune oferte la gazele naturale:
1. Alegerea tipului de ofertă în funcție de consumator: casnic sau non-casnic. Acesta este un element cheie, deoarece unii furnizori vizează doar un segment, de exemplu firmele.
2. Specificația consumului de gaz – consumul de gaze naturale anual estimat trebui precizat în ofertă. Pe această bază, se stabilește și tariful corespunzător.
Vrei să afli mai multe? Intră pe portalul www.cezinfo.ro chiar acum!