Fructul dragonului, pitaya, este un aliment hrănitor, bogat în fibre și vitamine, ce poate îmbunătăți sănătatea intestinală, susținând, astfel, sistemul imunitar. Deși pare că ar proveni din desene animate, acest produs are gust și textură unică, poate fi integrat rapid în multe rețete sau consumat în stare proaspătă. Înainte de introducerea fructul dragonului în dietă, mai ales dacă există unele probleme medicale, trebuie consultat medicul!

Ce este fructul dragonului?

Fructul dragonului, cunoscut și sub numele de pitaya, este originar din America Centrală. Acesta face parte din familia cactușilor și este cultivat în regiunile tropicale și subtropicale ale Americii Centrale și de Sud. În timp, a ajuns să fie popular și apreciat pe scară largă în întreaga lume, în special în Asia de Sud-Est. 

În ceea ce privește aspectul, fructul dragonului se evidențiază prin coaja sa distinctivă, de culoare roz sau roșie, presărată cu pete verzi. Interiorul fructului, moale și suculent, poate varia de la alb la roșu. Pulpa conține mici semințe negre, similare cu cele găsite în kiwi. Gustul este dulce, amintind vag de un amestec între kiwi și pară. Textura sa este similară cu cea a kiwi-ului, datorită prezenței semințelor mici și crocante.

Fructul poate fi consumat proaspăt, este potrivit pentru a fi folosit la prepararea smoothie-urilor, în salate de fructe sau deserturi exotice. Nu în ultimul rând, fructul dragonului poate fi introdus în băuturi răcoritoare sau cocktail-uri. (1)

Beneficiile consumului de fructul dragonului

Îmbunătățirea digestiei

Bogat în fibre, fructul dragonului ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind astfel constipația, o problemă cu care se confruntă multe persoane. Enzimele prezente în fruct ajută la descompunerea alimentelor, facilitând astfel procesul de digestie.

Controlul greutății

Datorită conținutului scăzut de calorii și al celui ridicat de fibre, acest fruct poate ajuta la menținerea sau pierderea în greutate. Fibrele dau senzația de sațietate, reducând astfel apetitul și prevenind consumul excesiv de alimente.

Întărirea sistemului imunitar

Acest fruct este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic care ajută la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

Prevenirea bolilor cronice

Pentru că are un conținut ridicat de antioxidanți, fructul dragonului poate reduce riscul de dezvoltare a unor boli cronice, precum bolile de inimă sau cancerul. Antioxidanții luptă împotriva radicalilor liberi, molecule instabile care pot provoca daune celulare. (1), (2)

Bogat în nutrienți, valoarea calorică mică

Fructul dragonului este o sursă excelentă de vitamine și minerale, printre care vitamina C, vitaminele din grupul B, fier, calciu și fosfor. Vitamina C este esențială pentru un sistem imunitar puternic, în timp ce vitaminele din grupul B susțin metabolismul energetic al organismului. Fierul este necesar pentru producerea de globule roșii, în timp ce calciul și fosforul contribuie la sănătatea oaselor și a dinților.

Cele mai citite articole

Fructul dragonului se distinge prin valoarea sa calorică redusă. S-a stabilit că acesta conține aproximativ 60 de calorii la 100 de grame, ceea ce îl face un aliment ideal pentru dietele de slăbit. De asemenea, datorită conținutului său ridicat de apă, fructul poate contribui la hidratarea organismului, lucru esențial pentru menținerea funcțiilor normale. (3)

Contraindicații și reacții adverse ale fructului dragonului

În ciuda beneficiilor sale nutriționale impresionante, fructul dragonului poate conduce la reacții adverse. Deși alergiile în acest caz sunt rare, pot exista în unele cazuri. Simptomele includ erupții cutanate, inflamații, probleme respiratorii sau urticarie. În cazul în care apar aceste simptome, este recomandat să se oprească imediat consumul de fruct dragon și să se consulte un medic.

Fructul dragonului conține o cantitate mare de fructoză, un tip de zahăr care poate fi greu de digerat pentru unele persoane. Printre simptomele asociate cu această problemă se numără balonarea, durerile abdominale, diareea și alte tulburări digestive.

Acest fruct are proprietăți de reglare a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate influența eficacitatea medicamentelor utilizate pentru tratarea diabetului, așadar este contraindicat diabeticilor. Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu anumite boli cronice sau cu sistemul imunitar slăbit ar trebui să consulte un medic înainte de a include acest fruct în dieta lor. Aceasta se datorează faptului că există puține cercetări privind efectele fructului dragon asupra acestor grupe de persoane. (1), (3)

Fructul dragonului (pitaya) este un aliment ce oferă numeroase beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților sale nutriționale impresionante. Consumat cu moderație, fructul aduce avantaje întregului organism. Ca orice produs natural, poate determina unele reacții puternice persoanelor sensibile sau celor care urmează tratament pentru boli cronice. De aceea, înainte de a introduce în dietă acest aliment, trebuie consultat medicul curant!

Surse de informare:

1. Dragon Fruit – https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-dragon-fruit, Accesat 06.11.2023

2. 7 Great Reasons to Add Dragon Fruit to Your Diet – https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit-benefits, Accesat 06.11.2023

3. What Is Dragon Fruit and Does It Have Health Benefits? – https://www.healthline.com/nutrition/dragon-fruit, Accesat 06.11.2023

Cele mai citite articole