Când vine vorba de construcții de case în 2021, mulți simt un fior rece pe șira spinării. E firesc să fie așa, în condițiile de incertitudine pe care pandemia le-a adus cu sine în anul trecut.

Mai vin și conspiraționiștii care afirmă cu tărie că în scurtă vreme nu vor mai exista proprietăți personale pentru oamenii obișnuiți, că vom trece la venitul universal garantat combinat cu pierderea bunurilor materiale proprii (casă, mașină etc). Și totuși… românii vor în continuare să își ridice casele visate. Și este bine că gândesc așa. Viața este tristă dacă ucidem Speranța. Iar a avea o locuință a ta, preferabil una la curte, este în continuare un trend extrem popular printre locuitorii mioritici.

Totuși, chiar dacă eliminăm fricile pe care ni le induc teoriile distopice puternic horror, trebuie să recunoaștem că a-ți construi în România o casă nu este deloc simplu în perioada actuală.

Mai sunt unii care se iluzionează că pot să înceapă demersul ridicării unei case în primăvara lui 2021 și să se mute cu toată familia de Crăciun acolo. Deja e clar faptul că termenul mediu de finalizare a unui imobil (construcție plus amenajare interioară și exterioară) de acest gen este în medie de 2 ani. Asta ca să nu mai spunem că și cheltuielile vor depăși cu mult suma stabilită inițial (uneori chiar va fi dublă, comparativ cu bugetul dedicat ridicării și mobilării unei noi locuințe!).

Dar, vorba reclamei, viitorul sună bine! Cele mai recente tendințe de construcție internaționale vin cu elemente aproape SF, la care, în mod cert, nimeni nu s-ar gândit în 2019 și nici măcar în ianuarie-februarie 2020.

4 trenduri ale viitorului apropiat în materie de construcții rezidențiale 

Până când roboții vor înlocui total constructorii, iată ce vom folosi în anii ce urmează:

1. Realitatea augmentată și virtuală

2. Drone folosite pe șantierele de construcții

3. Imprimante 3D

4. Materiale constructive inovative

1. Realitatea augmentată și virtuală

Deja realitatea augmentată este prezentă și în trendurile de construcții civile din 2021 din unele colțuri de lume.

În concret, realitatea augmentată face posibilă plierea proiectului constructiv  pe dorințele clientului, în concordanță cu realitatea, îl face mai ușor de analizat anterior începerii lucrărilor.

Cele mai citite articole

Evident, în țara noastră de-abia folosim realitatea virtuală, dar vom trece rapid și la realitatea augmentată, mult mai ofertantă din toate punctele de vedere.

Diferența majoră dintre cele două este faptul că, în timp ce realitatea virtuală conduce clientul într-o lume digitală, “de joc clasic pe calculator”, realitatea augmentată îi dă acestuia senzația unei plonjări în universul unui spațiu aproape real, în care persoana respectivă, cu ajutorul ochelarilor VR, chiar poate să își viziteze viitoarea casă.

În cel de-al doilea caz menționat, clientul poate ca să-și dea seama chiar de dinainte de a începe construcția ce îi place și ce nu la ea, să ceară să se facă modificările de proiect pe care le dorește și să testeze dacă acestea îl satisfac 100%.

Așa cum este ușor de înțeles, această oportunitate ce se deschide în fața clienților are și avantajul major că poate reduce timpul de construcție la minim, deoarece nu mai sunt necesare corecturi pe parcursul ridicării construcției. 

2. Drone prezente pe șantierele de construcții 

Toți suntem deja familiarizați cu dronele din filmele SF, precum și din documentarele internaționale, dar puțini ne-am fi putut imagina până de curând că ele pot fi utilizate chiar și în procesul de construcție al unei case.

Evident, dronele actuale nu vor căra materiale grele de la depozitele de materiale de construcții pe șantier și nici nu le vor urca la etaj sau pe acoperiș, dar se vor putea folosi la vizualizarea stadiului lucrării din diverse unghiuri și înălțimi, lucru deloc de neglijat. 

3. Imprimarea 3D 

Despre printarea 3D a aflat deja multă lume, ea este deja prezentă în multe sectoare de activitate. Dacă mai nou există chiar și alimente care se fac la imprimanta 3D (în realitate, nu în episoadele din Star Trek!), este de la sine înțeles că nici sectorul construcțiilor nu putea să nu beneficieze de această tehnologie actuală, extrem de ofertantă.

Specialiștii din străinătate chiar promit doritorilor de case realizate rapid că vom ajunge ca pe viitor să edificăm o locuință în doar 24 de ore folosind imprimarea 3D. Și nu orice fel de casă, ci fix acea locuință dorită de viitorul proprietar: poate fi vorba de un proiect complex realizat cu minim de efort, cu un buget mai redus și de o calitate ireproșabilă.

Desigur, la noi în țară lucrurile de acest gen sunt încă SF, dar cum timpul pare să nu mai aibă răbdare, probabil că aceste minuni tehnologice, aproape magice, vor ajunge și în România, mai repede decât ne-am putea imagina acum. 

4. Materiale de construcții inovative 

2021 este un an al inovațiilor în toate domeniile, inclusiv în privința materialelor de construcție noi.

S-au inventat deja în lume tot felul de cărămizi și panouri realizate din materiale insolite (inclusiv din lână!) care pot revoluționa în scurtă vreme modul de ridicare a unei case noi.

Până atunci, probabil că la noi se vor mai construi case în mod tradițional, dar cu siguranță și românii se vor racorda vrând-nevrând la trendul mondial în materie de noi locuințe.

Dacă vrei să te aventurezi anul acesta și să începi lucrările la casa visată, cel mai bine ar fi să apelezi la o firmă cu experiență. Intră pe cassata.ro pentru detalii!

Cele mai citite articole