Ce este aronia melanocarpa şi ce avantaje oferă?

Aronia melanocarpa, chokeberry sau chokeberry negru, este un arbust de foioase aparţinând familiei Rosaceae. Este originar din America de Nord şi este extrem de rezistent. Chokeberry negru este un arbust cu dezvoltare slabă, atât ornamental, dar şi cultivat pentru fructele sale comestibile şi pentru a promova biodiversitatea grădinii.

Descriere aronia melanocarpa

Aronia melanocarpa este o plantă compactă şi oarecum suplă, de obicei mai lată decât este înaltă. Aronia creşte de la 1 la 1,50 m în timp. Are frunze alternative şi destul de mici. Lama lor nu depăşeşte 6 cm lungime. Este ovală, uşor dinţată, groasă şi strălucitoare. Acest frunziş îmbracă nuanţe calde frumoase toamna. Pe acest frumos frunziş întunecat, contrastează numeroasele buchete de flori albe în aprilie-mai. Grupate în douăzeci, florile albe au 5 petale separate şi au o lăţime de 1,5 cm.

Specia se autopolenizeaza şi este foarte vizitată de insecte, producţia de fructe este importantă. Acestea sunt mici boabe negre, cu diametrul de 9 mm, coapte din octombrie până în decembrie.

Cum se plantează şi se cultivă Aronia melanocarpa?

Creşterea Aronia melanocarpa este destul de lentă, durează 3 ani până la fructe şi 7 ani în medie pentru a atinge vârful productivităţii sale. Cum se plantează şi se cultivă chokeberry negru?

Cele mai citite articole

Aronia melanocarpa este toleranţa pentru sol, indiferent dacă este argilos, nisipos sau este un sol foarte fertil, atâta timp cât nu este nici prea cretos (nu tolerează creta) şi nici nu are apă în exces. Este un arbust puternic, care se îmbolnăveşte greu  şi nu este foarte sensibil la insectele fitofage. Acceptă umbra parţială, dar produce mai multe fructe şi devine mai roşu toamna, cu o expunere foarte bună la soare. Aronia este folosit ca soluţie pentru întărirea sistemului imunitar prin metode naturiste.

Se plantează toamna sau primăvara. Terenul trebuie să fie săpat pe o lăţime considerabilă, deoarece rădăcinile sale sunt în mare parte superficiale. În plus, în primul an de viaţă al acestei plante este foarte important să fie bine udată periodic.

Utilizare

Aronia este utilizată favorabil în permacultura sau grădini organice, deoarece produce fructe comestibile şi este purtător de miere, iar florile sale sunt potrivite pentru decor, este folosită în straturile de plante sau posibil ca gard viu, acoperind o suprafaţă cât mai mare.

Fructele sale sunt astringente şi oferă o aromă foarte specială. În general, aronia nu este cutivata pentru ca fructele să fie consumate ca atare ci pentru ca acestea să fie utilizate în diverse reţete. Aronia este folosită cel mai des pentru sucuri şi pentru alte astfel de băuturi şi oferă avantaje considerabile pentru sistemul imunitar şi pentru sănătate în general. Cu aronia, se pot obţine cele mai savuroase sucuri şi prăjituri.

Aronia este inclusă în tarte, în reţete de siropuri, atât pentru uz medicinal cât şi pentru uz clasic şi reprezintă o alegere perfectă pentru sistemul imunitar. Aronia are proprietatea de a ajuta organismul să se detoxifice indiferent de modul în care este utilizată, dar pentru ca Aronia are un fruct astringent, nu este agreată ca atare de multe persoane.

Cele mai citite articole