Un comutator de presiune, cunoscut si sub numele de presostat sau intrerupator de vid, este utilizat pentru a controla presiunea intr-un sistem de fluide (hidraulic, pneumatic sau de alta natura). In termeni simpli, este un comutator care isi schimba starea de comutare (deschis sau inchis) atunci cand presiunea fluidului atinge sau depaseste o valoare definit.
Presostatele sunt utilizate in multe dispozitive si procese industriale, pentru a controla pompele si compresoarele, ca dispozitiv de siguranta redundant sau pentru a alimenta o bucla de control automat. Tocmai de aceea, pe piata sunt disponibile presostate mecanice si presostate electronice, fiecare dintre acestea fiind potrivit pentru anumite aplicatii.
Caracteristicile presostatelor mecanice
Presostatele mecanice transforma presiunea fluidului in miscare mecanica prin intermediul unei diafragme sau al unui piston care, prin deformare sau miscare, acioneaza contactul intrerupatorului. Presostatele mecanice nu au nevoie de o sursa de alimentare pentru a functiona, ci pot furniza doar semnalul de comutare.
Cele mai citite articole
Acestea sunt dispozitive simple si ieftine, alese mai degraba pentru robustetea lor decat pentru precizia masuratorilor, fiind utilizate de obicei pentru a comuta curenti mari (de exemplu, pentru a controla pompele) sau ca dispozitive de siguranta. Presostatele mecanice pot avea un punct de comutare prestabilit din fabrica sau reglabil, dar, de obicei, histerezisul (diferenta dintre punctul de comutare si punctul de resetare) nu este reglabil.
Caracteristicile presostatelor electronice
Presostatele electronice utilizeaza un senzor de presiune electronic pentru a masura presiunea si a declansa un semnal de iesire la punctele de comutare. Presostatele electronice sunt, in general, mai complexe si, prin urmare, mai scumpe decat cele mecanice. In plus, acestea nu au parti mobile motiv pentru care sunt mai fiabile si mai durabile. Precizia lor este totodata mult mai buna decat cea a modelelor mecanice.
Presostatele electronice pot fi presetate din fabrica, dar de obicei au un afisaj digital si o interfata pentru programarea usoara a diferitilor parametri ai presostatului – temporizare, puncte de comutare si de resetare, histerezis, normal deschis sau inchis. De asemenea, pot oferi mai multe puncte de comutare programabile si o varietate mare de semnale de iesire, astfel ca sunt mai potrivite decat omologii lor mecanici pentru a fi utilizate in cadrul sistemelor automate.