Centrală electrică sau centrală pe gaz?

După cum arată și numele, centralele electrice sunt o alternativă la centralele termice pe gaz, doar că funcționează pe bază de electricitate. Deși tehnologia este aproape la fel de veche ca invenția energiei electrice, abia de curând centralele electrice au început să fie tot mai solicitate de clienți, în special de cei ale căror proprietăți nu sunt legate la rețeaua de gaz sau care doresc pur și simplu să scape de alimentarea cu gaz.

După cum știm cu toții, gazul natural este un combustibil fosil, deci nu poate fi considerat o sursă „verde” de energie. În ceea ce privește energia electrică, dacă furnizorul dvs. de energie utilizează surse regenerabile sau dacă aveți panouri solare pe acoperiș, puteți utiliza exclusiv energie regenerabilă și nepoluantă.

      Unul dintre principalele avantaje ale unei centrale termice electrice care să asigure atât căldura în calorifere, cât și apa caldă la robinet, este dată de dimensiunea ei care, de obicei, este mai mică ca cea a unei centrale pe gaz. Asta înseamnă că o centrală electrică o puteți instala în debaraua din bucătărie sau  în alte spații înguste în care v-ați străduit anterior să montați o centrală pe gaz.

În legătură cu puterea, există mai multe modele de centrale electrice, începând cu cele de 4kW și până la cele de 14,4 kW. Dimensiunea locuinței dvs. și cerințele dvs. în ceea ce privește încălzirea vor determina ce putere va avea centrala termică. Centralele cu mai puțini kW sunt mai ieftine, iar costurile lor de funcționare sunt în general mai mici, deși este posibil să nu fie la fel de eficiente ca modelele mai puternice.

Chiar dacă atunci când vorbim despre centrala electrică vs centrala pe gaz, cea pe gaz implică costuri de funcționare mai mici, centrala electrică are totuși avantajele ei.

Avantajele centralelor electrice

Cele mai citite articole

• Silențioase – Centralele electrice sunt foarte silențioase când funcționează. Acest avantaj decurge de pe urma principiul după care funcționează acestea.

 • Nu este nevoie să fiți racordați la rețeaua de gaz – În România, există extrem de multe comunități care nu au acces la rețeaua de alimentare cu gaz; mai ales în mediul rural. Centralele electrice sunt o modalitate excelentă de a încălzi locuințele care nu sunt alimentate cu gaz.

• Economisiți spațiu – Centralele electrice sunt mici și compacte, astfel încât pot fi instalate în spații înguste. În plus, aceste centrale nu folosesc combustibil de ardere, ceea ce înseamnă că nu au nevoie de burlan de evacuare precum centralele pe lemn sau cele pe gaz. De asemenea, nu trebuie să fie instalate pe un perete exterior, deoarece nu necesită conductă de fum sau gaz.

• Eficiente – Centralele electrice pot fi mai eficiente din punct de vedere energetic decât centralele pe gaz, deoarece pierd puțină căldură atunci când generează apă caldă.

• Economisiți bani – Centralele electrice beneficiază de o rată ridicată de eficiență, deoarece nu se pierde aproape deloc energie la transformarea electricității în căldură. Prin urmare, economisiți bani la facturile de energie în comparație cu situația în care ați folosi o centrală tradițională. De asemenea, instalarea unei centrale electrice necesită mai puține echipamente, ceea ce vă economisește bani în timpul procesului de instalare.

• Sigure– Centrala electrică nu folosește combustibil, ceea ce o face mai sigură deoarece nu există riscul unor scurgeri de gaze. 

Cele mai citite articole