Centralele termice pe gaz  au început să fie utilizate de cât mai multe din gospodăriile populației, urmate de  încălzire electrică. Datorită acestor numeroase avantaje (caracter practic, preț scăzut, disponibilitate ridicată și valoare calorică excelentă) încălzirea cu gaz atrage din ce în ce mai mulți oameni în ciuda puținelor dezavantaje pe care le cunoaștem (preț volatil, risc de explozie și energie poluantă).

Ce este încălzirea pe gaz?

Modelele de centrale termice pe gaz reprezintă în mod uzual instalații de încălzire centrală conectate la rețeaua de gaz. Gazul utilizat este  gazul natural. Este un  cazan  care are sarcina de a furniza căldură printr-o rețea numită circuit de încălzire centrală. Vom vorbi aici doar despre încălzirea pe gaz a orașului, cu excepția propanului (GPL) care este distribuit în butelii.

Gaz: multe avantaje

Încălzirea pe gaz are mai multe avantaje: un confort excelent la încălzire, nu este nevoie de spațiu de stocare, o eficiență energetică excelentă etc.

·  Confort la încălzire: încălzirea cu gaz prin  încălzire centrală  permite distribuirea căldurii prin spații de cazare într-un mod  difuz și confortabil. Acesta este un avantaj incontestabil față de încălzirea electrică, care folosește radiatoare cu cicluri de încălzire inegale  în funcție de temperatura ambiantă. Cu toate acestea, acest avantaj nu este specific încălzirii pe gaz, ci oricărei locuințe cu circuit de încălzire centrală, indiferent dacă funcționează  pe petrol, lemn, gaz sau orice alt combustibil.

Cele mai citite articole

·  Fără depozitare, mai mult spațiu: conectarea la gazul natural al orașului înseamnă că nu este nevoie să te alimentezi la cazanul cu energie, totul se face automat. În plus, nu este necesar să se dedice un loc pentru  stocarea gazului,  deoarece acesta este conductor (subteran) echipamentelor de încălzire.

·  Eficiență energetică excelentă: datorită noilor  cazane cu condensare pe gaz, eficiența energetică poate ajunge la 110%. Aceasta înseamnă că un cazan asigură mai multă căldură în comparație cu gazul utilizat pentru a-l produce.

·  Întreținere redusă a circuitului și a cazanului: încălzirea cu gaz necesită în general  o întreținere redusă.

Recomandări pentru încălzirea cu gaz

Încălzirea pe gaz este o alegere perfect acceptabilă pentru încălzirea locuinței tale. A fi conectat la gazul orașului este un plus. De asemenea, este necesar să ai  echipamente de producție adecvate,  astfel încât  consumul de energie să fie optimizat. Un  cazan cu condensare pe gaz  permite  economii mari de energie  comparativ cu un cazan convențional, dar necesită o investiție relativ mare. Această  investiție este amortizată pe termen lung, spre deosebire de încălzirea electrică, care nu are nevoie de investiții uriașe, dar  costă mai mult în timp.

Favorizarea  încălzirii suplimentare a lemnului este, de asemenea, recomandată  atunci când crește prețul combustibililor fosili sau al energiei electrice. Lemnul este o soluție de mediu, durabil și economic  pentru perioadele reci si pentru a permite  o mai mare independență  în ceea ce privește gazul.

Cele mai citite articole