Primele friteuze profesionale au apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea în Franța.

Un echipament versatil, extrem de util pentru orice bucătar profesionist

Există două tipuri de friteuze: obișnuite, de sine-stătătoare (tradiționale, care sunt majoritare) și încorporate în mobilierul din bucătărie (blatul de lucru, de regulă).

Ele au fost folosite de către bucătari profesioniști în restaurante. Cuvântul „frit” înseamnă „prăjit” și echipamentul în cauză a fost inventat pentru a facilita frigerea alimentelor în ulei de floarea-soarelui și pentru a le da o frumoasă crustă „aurie”. Friteuzele au devenit rapid extrem de populare, dovadă că ele au ajuns să fie din ce în ce mai mici ca dimensiuni și ușurință în folosire, încât în prezent sunt întâlnite până și în multe bucătării particulare.

Avantajul cel mai mare al unei friteuze moderne este că nu trebuie să fii un bucătar grozav pentru a face, de exemplu, vestiții cartofi prăjiți crocanți la exterior și moi la interior. Tot ce ai nevoie este descris destul de ușor în orice manual al dispozitivului și în cartea de rețete atașată. Cu ajutorul acestor instrucțiuni, oricare angajat este capabil să pună în coșul de prăjire feliile de cartofi, să seteze nivelul de temperatură optim, cronometrul la timpul dorit și să obțină un rezultat 100% pozitiv.

Iată de ce nu există unitate fast food care să nu se folosească din plin de măcar o friteuză profesională pentru a prăji niște cartofi delicioși.

Plus că acești cartofi prăjiți la friteuză conțin și mai puține calorii decât cei prăjiți într-o tigaie convențională. Explicația constă în aceea că la o temperatură foarte ridicată uleiul fierbinte nu este absorbit în alimente, grăsimea învelind suprafața legumelor și formând o crustă crocantă, lucru care face acest tip de preparat să fie atât de popular atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

În plus, spre deosebire de o tigaie fierbinte obișnuită, în cazul friteuzei nu mai există riscul că îl va arde pe angajatul care o folosește în momentul gătirii, pentru că în timpul prăjirii acesta nu va intra în contact cu picăturile fierbinți de ulei care să îl stropească accidental.

Cele mai citite articole

Acesta trebuie doar să aibă grijă în momentul în care coboară coșul cu materii prime alimentare în uleiul care fierbe și apoi când îl ridică manual sau se ridică automat (în funcție de model). Chiar așa! La friteuzele profesionale electrice de ultimă generație această coborâre și respectiv ridicare se produce automat.

Cuva friteuzei profesionale

Care este cel mai important lucru la o friteuză? Cuva în care se toarnă ulei, bineînțeles! Prin urmare, alegerea acestui element trebuie luată foarte în serios.

În ceea ce privește acoperirea bolului, acesta este de obicei antiaderentă sau din oțel inoxidabil. Specialiștii recomandă să se aleagă cuve cu un strat antiaderent pentru că sunt mai ușor de spălat și curățat de uleiul utilizat la prăjit.

Plus că mici bucăți de alimente se pot lipi de o cuvă din oțel inoxidabil, iar acest lucru va face dificil sau chiar imposibil de spălat bolul respectiv.

De asemenea, aproape toate modelele au cuve cu marcaje, care arată cât de mult ulei se toarnă.

Vrei să știi mai multe lucruri despre friteuzele profesionale ce se comercializează acum?

Intră pe tcromania.com de unde poți și să alegi să comanzi acel model de friteuză profesională cu caracteristicile care se potrivesc cel mai bine nevoilor unității tale HoReCa.

Cele mai citite articole