Alegerea hainelor copilului în funcție de temperatura de afară poate reprezenta o grijă în plus pentru părinți, mai ales pentru cei care sunt în această postură pentru prima dată. Chiar și cei care au copiii mai mari se pot confrunta cu provocări în anumite momente, cu privire la felul vestimentației acestora. 

În continuare, îți prezentăm câteva repere pentru a te ajuta să alegi hainele potrivite pentru copil, în funcție de perioadele călduroase și cele reci. Iată ce este indicat să ai în vedere!

Ținute pentru perioadele călduroase

Atunci când temperaturile sunt ridicate, se recomandă să alegi pentru copilul tău haine subțiri, care să permită pielii să respire. Optează pentru articole vestimentare din fibre naturale, cum sunt cele realizate din in sau bumbac.

Încălțămintea trebuie să fie și ea potrivită pentru sezonul cald. Pantofii sport din pânză, adidașii ușori, din materiale naturale și permeabile, papucii sau șlapii sunt câteva tipuri de încălțăminte de băieți pe care le poți lua în calcul pentru copilul tău.

În privința culorilor ținutelor, mizează pe cele în tonuri deschise, de exemplu, nuanțe pastelate cum sunt bleu, bej, crem, vernil, oranj deschis. Poți include în garderoba celui mic și tricouri sau cămăși albe – sunt o alegere potrivită pentru zilele senine de vară. Evită culorile închise și materialele ce pot supraîncălzi copilul, cum sunt cele sintetice.

Cele mai citite articole

Asortează-le cu pantaloni scurți sau ¾, ori cu unii lungi, dar vaporoși. De asemenea, o șapcă îl va feri pe copil de expunerea la soare – alege pentru el un model deschis la culoare, cu orificii sau plasă, care să permită pătrunderea aerului.

Vestimentație adecvată temperaturilor scăzute

În perioadele reci, se recomandă hainele cu textură moale și pufoasă, cum sunt cele din lână fiartă, lână merinos sau cânepă. Acestea au rolul de a reține căldura corporală. De asemenea, în anumite perioade cum sunt lunile de primăvară și toamnă, îl poți îmbrăca în veste, hanorace, jachete. 

Pe timpul iernii, se recomandă să apelezi la geci groase, dar care să fie confortabile pentru copil. Pe lângă pantaloni căptușiți, tricouri și pulovere, ia în calcul și salopete cu mâneci lungi. Nu uita de căciuli, mănuși, fular, dar în măsura în care îi permit copilului să se miște în voie.

Evită să îl îmbraci în foarte multe straturi, ci, mai degrabă, acordă atenție materialelor din care sunt făcute hainele. De regulă, trei straturi de haine sunt suficiente: 

  • Primul strat trebuie să fie dintr-un material ce reglează temperatura corpului, absoarbe umiditatea și îi permite pielii să respire, cum este bambusul;
  • Al doilea are rolul de a reține căldura; alege, de exemplu, un pulover din lână sau din bumbac;
  • Al treilea este cel prin care se asigură impermeabilitatea, de pildă, o geacă din poliester. 

În ceea ce privește încălțămintea adecvată pentru perioadele în care temperaturile sunt scăzute, este important să nu îi lipsească celui mic ghetele, cizmele de cauciuc, bocancii. 

Așadar, dacă urmezi aceste criterii, vei ști cum să alegi pentru copilul tău îmbrăcămintea adecvată vremii. Pe lângă factorii ce țin de confort și aspectul practic, hainele pentru copii trebuie să fie vesele, cu modele simpatice și care să îi facă să se simtă în largul lor.

Cele mai citite articole