Principalul lucru la alegerea utilajelor agricole ar trebui sa se bazeze pe caracteristicile fiecarei ferme in parte, aceasta fiind unele dintre solutiile fiabile pentru fermele mici, mijlocii, mari si exploatatii agricole.
Totodata, vei gasi variante alternative, iar alegerea finala iti apartine. De exemplu, atat utilajele agricole mobile, cat si cele stationare pot fi utilizate pentru tratamentul post-recoltare al culturii. Uneori este logic sa folosesti utilaje agricole mobile si stationare in acelasi timp.
Deoarece multe dintre aceste variabile sunt imprevizibile, provocarea este de a crea un sistem suficient de flexibil pentru a se adapta la conditiile meteorologice de recoltare, reducand in acelasi timp costurile si riscurile pe termen lung. Selectarea utilajelor agricole ar trebui sa se bazeze pe caracteristicile fiecarei ferme individual.
Dimensiunea suprafetei cultivate
Pe masura ce suprafata creste, este necesara o tehnologie cu dimensiuni mai mari sau cu o productivitate mai mare pentru a asigura finalizarea la timp a insamantarii si recoltarii. Ca alternativa, pot fi achizitionate doua utilaje de acelasi tip.
Diversificarea culturilor
Diversificarea culturilor permite repartizarea perioadelor in care este importanta finalizarea la timp a lucrarilor agricole. Cand se cultiva mai mult de doua culturi, productivitatea utilajelor necesare pentru o anumita suprafata scade. Cu toate acestea, acest lucru poate necesita si achizitionarea de tipuri suplimentare de echipamente, precum si incorporarea de noi tehnologii.
Alegerea tehnologiei
Alegerea tehnicii depinde de tehnologia utilizata pentru cultivarea culturilor agricole. De exemplu, atat utilajele agricole mobile, cat si cele stationare pot fi utilizate pentru tratamentul post-recoltare al culturii.
Productivitatea si dimensiunea utilajelor agricole
Productivitatea si dimensiunea sunt indicate in specificatiile tehnice, dar performanta depinde si de priceperea operatorului si de conditiile meteorologice. Diferenta dintre proprietatile utilajelor poate fi determinata in testele de teren, pe baza rapoartelor de cercetare si a experientei personale. Unele modele sunt versatile si potrivite pentru majoritatea fermelor.
Costuri
Achizitionarea de utilaje agricole prea costisitoare poate duce la depasiri inutile ale costurilor echipamentelor si la pierderi. Rezultatul cumpararii unei tehnologii mai ieftine poate fi randamentul redus sau calitatea slaba. In principiu, poti gasi utilaje agricole de inalta calitate la un pret bun.
Costurile de exploatare includ combustibil si lubrifianti, electricitate, intretinere si reparatii. Pe masura ce utilajele devin mai productive, numarul de ore necesare pentru munca agricola scade. In consecinta, costurile salariale sunt reduse.
Cantitatea si calitatea recoltei este influentata de executarea la timp a lucrarii corespunzatoare cu folosirea utilajelor agricole. Executia prematura a lucrarilor poate duce la pierderi de recolta, ceea ce se numeste „costul oportunitatii”. Costurile totale pentru utilajele agricole includ costurile de amortizare, intretinere si forta de munca, costuri de timp si depozitare si alte cheltuieli.
Utilaje agricole – Dimensiune
Dimensiunea utilajului care poate fi utilizat este adesea limitata de dimensiunea tractorului. Rezultatul utilizarii tractoarelor cu capacitate excesiva poate fi o amortizare excesiva si costuri de exploatare. Folosirea de tractoare cu putere prea mica poate duce totusi, la uzura rapida.