Japonia este o țară care, pentru mulți, pare un tărâm fermecat, din altă lume. Cireși înfloriți, tehnologie de vârf, o societate perfect organizată, gheișe, temple, tradiție, dragoni, și… Luptătorii ninja. Despre ei s-au spus povești, s-au făcut filme și s-au scris cărți. Dar istoricul din spate nu este unul nici atât de nobil, nici atât de luminos pe cât apare celor care nu au noțiuni de istoria Japoniei. Dacă, ajuns la vârsta întrebărilor, copilul tău vrea să-i povestești despre luptătorii ninja, iată cele mai importante lucruri pe care ar trebui să le știi despre ei. 

Dacă ai un copil fascinat de Japonia și de ninja, iată cum îl poți familiariza cu lumea niponă

Luptători ninja, dragoni, ritualuri, luptă continuă între bine și rău. Mitologia niponă, la fel ca toate celelalte mari mitologii ale lumii, se învârte în jurul eroilor nobili. Doar că, spre deosebire de alte mitologii, luptătorii ninja din poveștile japoneze au existat în realitate și au avut o influență importantă în istoria țării. 

Originea luptătorilor ninja se află în Japonia secolului 15, unde au fost pentru prima dată angajați. Luptătorii ninja erau agenți secreți și luptători de elită, antrenați pentru spionaj, asasinat și înșelăciune. Deși înalt pregătiți din punct de vedere militar (pe atunci existau pe teritoriul Japoniei nu mai puțin de 18 arte marțiale diferite, iar un ninja le cunoștea pe toate), cel mai adesea erau folosiți pentru a spiona, a asasina și deposeda inamicul de arme, cai, hrană și orice ar fi avut de preț. Nu foarte nobil, nu-i așa?

Cum s-a născut luptătorul ninja așa cum îl știm azi

Dincolo de datele istorice, elementele cruciale care au dus la apariția imaginii luptătorului ninja așa cum îl știm astăzi țin de pregătirea militară foarte îndelungată a viitorului ninja, dar și de secretul absolut pe care trebuia să-l păstreze asupra lucrurilor pe care le știe. Fapt care a dus, în timp, la apariția legende lor și a aurei de mister care îi înconjoară până în zilele noastre. Legende construite în jurul ideilor de onoare și corectitudine, idei care, din exterior, par să definească universul japonez. Iată câteva jocuri care au legătură cu această cultură:

LEGO

Cele mai citite articole

Un joc care se reinventează mereu și mereu, Lego este deja un clasic care surprinde prin varietatea temelor abordate. Pe altex.ro găsești Lego Ninjago, setul de Lego perfect pentru un copil interesat de poveștile japoneze, aducând în prim-plan dragoni, temple și ninja, însă într-un mod distractiv și interactiv.

Manga

Dacă ai un copil iubitor de povești în defavoarea meșterului, atunci cadoul perfect pentru el este o bandă desenată japoneză. Adică o manga. Combinând literatura și arta vizuală specific nipone, manga sunt un deliciu pentru pasionații de toate vârstele. Ajută-l să-și aleagă un volum și bucură-te împreună cu el de descoperire.

Să descoperi cultura unei țări atât de diferite de a ta este în egală măsură o bucurie și o provocare. Hrănește-ți curiozitatea, împarte cu copilul tău momentele de relaxare și ce ai mai aflat nou despre țara voastră favorită, iar cel mic cu siguranță se va bucura să împartă cu tine ultimele lui descoperiri și interese.

Sursa foto: pixabay.com

Cele mai citite articole