Hrănirea copilului cu lapte praf Topfer  este o variantă din ce în ce mai preferată de părinţii aflaţi la primul copil, dar nu numai, de către mămicile care nu pot alăpta din motive medicale, profesionale sau din unele convingeri personale. Laptele praf este o alternativă la fel de bună şi chiar sănătoasă la laptele matern, fiind unica metodă prin care copilul se poate bucura de o alimentaţie echilibrată şi de o dezvoltare armonioasă.

Însă, după câteva luni de hrănire cu lapte praf, vine timpul diversificării. Dacă la copiii alăptaţi cu lapte de mama diversificarea începe la 6 luni, sau aproape de această vârstă, la bebeluşii hrăniţi cu lapte praf, începutul diversificării poate începe de la 4 luni.

Când începe şi care sunt regulile de bază ale diversificării la bebeluşii hrăniţi cu lapte praf?

Procesul de diversificare al bebeluşilor hrăniţi cu lapte praf poate să înceapă de la vârsta de 4 luni sau 4 luni şi jumătate. Părinţii sunt sfătuiţi de către medicii specialişti să înceapă diversificarea cu alimente foarte uşoare, tolerate de organismul încă fragil al copiilor şi de sistemul lor digestiv crud, evitând alimentele alergene şi care provoacă intoleranta.

Cele mai citite articole

În plus, alimentele cu care se începe diversificarea nu trebuie introduse în cantitate mare sau mai multe în aceeaşi zi. Este necesar ca, după fiecare aliment introdus, să se aştepte câteva zile de pauză pentru a vedea reacţia organismului copilului la noul aliment, să nu fie alergic sau să nu aibă o reacţie nedorită. De asemenea, alimentele introduse trebuie să fie oferite în stare semisolidă, mai mult lichidă, mai ales până apar dinţişorii, astfel încât copilul să poată mesteca uşor alimentele. Se începe cu câteva linguriţe de mâncare şi se creşte progresiv cantitatea de alimente.

Recomandarea medicilor este că, la 4 luni să se înceapă cu piureuri de legume sau fructe coapte sau fierte, sau preparatele care urmează după sucuri, alimentele să fie proaspete şi ecologice, fără potenţial alergen.

Ce alimente se pot oferi bebeluşului hrănit cu lapte praf la început de diversificare?

La începutul diversificării, bebeluşii pot să consume piure de rădacinoase fierte blenduite şi îmbogăţite cu unt şi cu lapte praf, dar şi piureuri de fructe coapte. Nu se recomandă sucurile de fructe naturale pentru că nu vor fi acceptate de tractul digestiv încă nedezvoltat al copilului. Începând cu vârsta de 6 luni şi mai târziu, bebeluşii hrăniţi cu lapte praf trec într-o nouă etapă şi pot consuma brânză de vaci, iaurt preparat în casă, precum şi gălbenuş de ou fiert tare sau supă de curcan, pui sau vită cu rădacinoase.

Nu se recomandă oferirea dulciurilor concentrate, băuturilor din comerţ, condimentarea mâncării bebeluşilor, sosurile grase, dar şi mierea de albine până la vârsta de un an şi alimentele cu potenţial alergen cum sunt fructele cu seminţe mici, albuşul de ou şi alte alimente.

Cele mai citite articole