Preparatele din copilărie au un farmec aparte, acestea fiind greu de uitat. Nu de puține ori, mamele preferă să își manifeste dragostea pentru puiuții lor prin pregătirea unor mâncăruri delicioase și savuroase. Ciorba de pui a la grec, spre exemplu, este una dintre cele mai apreciate rețete atât de către cei mici, cât și de către cei mari.
Ingredientele necesare
Pentru pregătirea acestui preparat, ai nevoie de următoarele ingrediente:
· Carcasă de pui (spate, aripi)
· Rădăcinoase (pătrunjel, păstârnac, țelină)
· Morcovi
· 50 gr de orez
· Puțin ulei
· 1-2 legături de ceapă
· Smântână
· 2 galbenușuri
Cele mai citite articole
· Condimente după gust (sare, piper)
· Verdeață (mărar, pătrunjel)
· Câteva boabe de piper
· Sucul de la o jumătate de lămâie
*cantitățile pot fi adaptate, în funcție de numărul de porții pe care dorești să îl pregătești. Din ingredientele menționate mai sus, vor rezulta în jur de 4-6 porții de ciorbă.
Care sunt etapele pregătirii?
În primul rând, rădăcinoasele și morcovii trebuie atent curățați și tocați cubulețe. Carcasă de pui se pune la fiert împreună cu o linguriță de sare până când începe să se formeze spuma. Aceasta trebuie obligatoriu îndepărtată de mai multe ori, în caz contrar ciorba va avea un gust neplăcut. În plus, toxinele din carnea de pui sunt eliminate la început așa că sfatul specialiștilor este fie de a spuma apa, fie de a arunca prima apa în care carnea a fiert.
Rădăcinoasele se călesc în puțin ulei într-o tigaie antiaderentă, timp de aproximativ 5 minute. Ulterior se transferă în oală cu carne alături de câteva boabe de piper negru și 1-2 foi de dafin. Se lasă totul la foc mediu pentru o jumătate de oră, după care, carcasa de pui se poate scoate pentru o dezosare cât mai ușoară și rapidă. Carnea mărunțită se va pune la loc în oală împreună cu 50 gr de orez și jumătate din verdeață proaspăt tocată.
În timpul procesului de fierbere, apa se evaporă așa că trebuie adăugată în permanență pentru ca preparatul să aibă suficient de mult lichid. Evită să folosești apă rece pentru că vei stopa procesul de fierbe, iar preparatul va avea nevoie de mai mult timp de gătire.
Se amestecă separat smântâna, cu cele două galbenușuri, sucul de la lămâie și puțin lichid din oală astfel încât mixul rezultat să fie cât mai omogen. Se toarnă în oală imediat ce focul a fost oprit pentru a se evita îmbrânzirea smântânii. Oul se va găti complet datorită lichidului fierbinte așa că nu trebuie să îți faci griji pentru sănătatea celor dragi. La final, se presară în ploaie și restul verdeței proaspăt tocată pentru un plus de savoare.
Un astfel de preparat merge foarte bine cu ardei iuți, fie proaspeți, fie murați. Se poate pune și puțin oțet direct în farfurie sau se poate acri întreaga oală cu borș sau zeamă de corcodușe, în funcție de gustul culinar al fiecărei familii.
Vrei să îi răsfeți pe cei dragi? Vrei să le pregătești un preparat gustos și savuros pe care să îl gătești cu multă dragoste? Ciorba a la grec este varianta perfectă nu doar pentru zilele friguroase de iarnă, ci și pentru după amiezele toride de vară, când se poate servi rece.