Introducere in lumea drumetiilor din Romania
Romania este o tara care ofera o multitudine de peisaje naturale impresionante, de la munti inalti si paduri dese pana la dealuri domoale si vai pitoresti. Datorita diversitatii sale geografice, este o destinatie perfecta pentru iubitorii de drumetii de toate nivelele. In acest articol, vom explora sase trasee de drumetii care te vor incanta si iti vor testa limitele, oferindu-ti in acelasi timp ocazia de a descoperi frumusetile ascunse ale Romaniei.
1. Drumetia pe Varful Moldoveanu
Varful Moldoveanu, situat in Muntii Fagaras, este cel mai inalt punct din Romania, avand o altitudine de 2544 metri. Ascensiunea pe Moldoveanu este una dintre cele mai populare si totodata provocatoare drumetii din tara. Traseul de baza incepe de la Cabana Balea Lac si urmareste creasta muntelui, oferind peisaje spectaculoase ale crestei Fagarasului. Drumetia este de dificultate medie spre mare si necesita o buna pregatire fizica, dar satisfactia de a ajunge pe "acoperisul" Romaniei este incomparabila.
2. Cheile Bicazului si Lacul Rosu
Cheile Bicazului, formate prin eroziunea stancoasa a raului Bicaz, sunt un spectacol natural de o frumusete rar intalnita. Traseul prin Chei este accesibil si ofera privelisti uimitoare ale peretilor abrupti si ai vegetatiei luxuriante. Dupa explorarea Cheilor, poti continua drumetia pana la Lacul Rosu, un lac de baraj natural format in urma prabusirii unui versant. Peisajul este dominat de trunchiurile de conifere scufundate, care ies din apa, creand un decor aparte si misterios.
3. Parcul National Retezat
Cele mai citite articole
Retezat este cunoscut pentru biodiversitatea sa bogata si pentru numeroasele lacuri glaciare care puncteaza peisajul. Parcul National Retezat ofera trasee pentru toate nivelurile de experienta, de la plimbari scurte pana la drumetii de mai multe zile. Unul dintre traseele cele mai frumoase este cel care conduce la Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din Romania. Drumetia este relativ accesibila, iar peisajele de pe traseu, cu varfuri inzapezite si flora alpina, sunt de neuitat.
4. Traseul din Masivul Piatra Craiului
Piatra Craiului este cunoscuta pentru creasta sa lunga si spectaculoasa, care ofera unele dintre cele mai frumoase trasee de crestere din tara. Unul dintre traseele recomandate este cel care pleaca din Plaiul Foii, urca pe la Cabana Curmatura si apoi pe creasta pana la Varful La Om (sau Piscul Baciului). Este un traseu de dificultate medie, care ofera vederi panoramice superb deasupra intregului masiv si ale zonelor invecinate.
5. Delta Dunarii
Desi nu este o destinatie traditionala pentru drumetii, Delta Dunarii ofera o experienta unica de explorare pe jos si pe apa. Poti opta pentru plimbari prin satele deltaice, observarea pasarilor si descoperirea biodiversitatii locale. Un traseu interesant este cel care porneste de la Tulcea si urmareste canalele si lacurile pana la Letea, un sat autentic lipovenesc, unde poti vizita Padurea Letea, cea mai veche rezervatie naturala din Romania. Traseul este usor si ofera o perspective diferita asupra naturii si culturii romanesti.
In incheiere, Romania este o tara cu peisaje variate si trasee de drumetie pentru toate gusturile si nivelurile de pregatire. Fie ca alegi sa urci pe cel mai inalt varf, sa explorezi canioane adanci sau sa descoperi trasee verzi si pline de viata, aventurile pe care le vei trai pe aceste trasee iti vor ramane in amintire pentru mult timp. Asadar, incalta-ti bocancii, pregateste-ti rucsacul si porneste in explorarea frumusetilor naturale ale Romaniei!