Apa este unul dintre elementele esentiale vietii, dar chiar si in secolul XXI exista localitati in tara unde nu existe retele de alimentare a populatiei cu apa potabila, motiv pentru care oamenii trebuie sa gaseasca solutii alternative pentru a avea acces la o sursa cat mai sigura de apa.
Desi alimentarea de la un put sau un izvor nu este una neobisnuita, aceasta fiind folosita de secole, oamenii care isi doresc sa se bucure de conditii mai bune de trai, adaptate secolului in care traiesc, chiar daca locuiesc intr-o localitate mai indepartata de serviciile si utilitatile moderne, sunt in cautarea de solutii prin care sa isi poata alimenta locuinta cu apa potabila intr-un mod mai facil si mai rapid. O astfel de solutie se pot dovedi a fi pompele submersibile pentru foraje sau puturi.
Ce sunt pompele submersibile pentru foraje sau puturi?
O pompa submersibila este un dispozitiv care este imersat in apa pentru a aspira si pompa apa dintr-un spatiu, indiferent ca este vorba despre un put sau o pivnita inundata, de exemplu, ultima fiind pompa submersibila de apa murdara. De asemenea, o astfel de pompa poate fi folosita si pentru alte lichide si in alte situatii, motiv pentru care sunt disponibile mai multe tipuri de astfel de dispozitive.
Pompele pot fi insa impartite in doua mari categorii: unele care nu necesita imersarea intregului echipament in lichid, ci numai a unei conducte prin intermediul careia este aspirat lichidul – si altele de adancime, cum sunt si pompele submersibile pentru foraje sau puturi.
Acestea din urma sunt deci concepute pentru a extrage apa de la o adancime mai mare de 7-8 metri – avand totodata un diametru mai mic al tevii. Cu toate acestea, debitul de curgere a apei este unul foarte bun, motiv pentru care sunt folosite adesea ca surse de alimentare a gospodariilor cu apa provenita din puturi sau foraje.
Cum se alege pompa submersibila potrivita?
Pentru a se putea beneficia de utilitatea oferita de o pompa submersibila este important ca aceasta sa fie aleasa tinandu-se cont de mai multe criterii, astfel incat sa se potriveasca modului de utilizare si nevoilor utilizatorului. Unele dintre principalele criterii de care ar trebui sa se tina cont sunt adancimea forajului, dimensiunea tubulaturii si debitul apei.
In cazul unui put obisnuit, de exemplu, poate fi folosita o pompa submersibila care desi este scufundata in apa – fiind conectata printr-un cablu electric – aceasta se poate adapta la orice rezerva in functie de capacitatea de aspiratie, numai ca trebuie protejata sa nu absoarba particule mari, in special nisip.
In schimb, in cazul unui put forat la o mai mare adancime trebuie sa se foloseasca o pompa submersibila speciala pentru foraje, cu forma tubulara ingusta si mare, pentru a putea patrunde in pasajele inguste ale forajului. Rezerva de apa extrasa de aceasta provine, in general, din panza freatica, astfel ca apa poate fi incarcata cu sedimente.
De aceea, o astfel de pompa este dotata si cu un sistem de filtrare impotriva nisipului si pietrisului, avand totodata un debit mai mare de pompare a apei.