Tehnicile de motivare a angajaților sunt esențiale pentru succesul unei companii. Dacă un angajator va şti cum să-şi motiveze angajații, va obține cele mai bune rezultate. Angajații motivați vor lucra mai mult și se vor dedica misiunii companiei. Muncitorii fericiți sunt mai productivi și mai predispuși să rămână în companie decât să caute un alt loc de muncă. Nu contează care este afacerea, motivația angajaților atât din sectorul privat cât şi din sectorul public este la fel de importantă.

Tipuri de motivaţie

Există două tipuri principale de motivație a angajaților:

  • intrinsecă – provocări personale, satisfacție la locul de muncă, autoîmplinire;
  • extrinsecă – recompense fizice, salariu, bonusuri, cadouri.

Care este rolul angajatorului?

Rolul său este de a facilita motivația angajaților și de a afla de ce au nevoie pentru a-i motiva

Există mai multe modalități de a face acest lucru, astfel încât compania să devină cea pentru care toată lumea dorește să lucreze. Ar putea fi ceva la fel de simplu precum: 

  • asigurarea eficientă a echipamentelor și sistemelor; 
  • efectuarea unui sondaj de angajare a angajaților;
  • cumpărarea prânzului echipei o dată pe lună.

Modalități de a îmbunătăți motivația angajaților

Întărirea spiritului corporativ și de echipă

Acestea sunt esențiale pentru un loc de muncă motivat. Productivitatea se îmbunătățește atunci când angajatul se simte parte a unei echipe și un membru valoros al companiei. Spiritul echipei se reflectă într-o filozofie în care toată lumea este egală și de valoare și fiecare angajat contribuie la obiectivele companiei. Include lucrul în echipă și schimbul de cunoștințe și idei.

Dezvoltarea unui mediu de lucru modern

Crearea unui mediu de lucru favorabil este un factor primordial în motivaţia angajaţilor. Un birou modern stimulează succesul. Biroul ar trebui să fie locul ideal pentru a lucra, plin de lumină naturală și o temperatură confortabilă. Angajații vor aprecia, de asemenea, dacă există zone amenajate pentru a lua masa, pentru a juca jocuri și pentru a discuta.

Încurajarea muncii în echipă

Munca în echipă este cheia îmbunătățirii motivației angajaților. Prin această metodă de lucru, toată lumea se simte valoroasă și joacă un rol în atingerea unui obiectiv. De asemenea, înseamnă că se pot împărtăși idei, rezolva probleme și planifica împreună. 

Recompensarea angajaţilor cu cadouri personalizate

Cadourile corporate reprezintă metoda perfectă prin care angajatorul îşi poate exprima aprecierea onestă față de angajat. Multe firme își recompensează angajații oferindu-le coșuri cu diverse produse internaționale sau tradiționale, instrumente de scris, precum pixuri personalizate, căni sau agende personalizate.

Încurajarea inovației și creativităţii

Plictiseala distruge motivația. Angajatorul trebuie să permită angajatului să își exprime partea creativă și să-și aducă ideile în proiecte. Doar pentru că cineva lucrează la contabilitate sau departamentul tehnic nu înseamnă că nu are idei inovatoare. Aşadar, angajatul trebuie lăsat să contribuie cu idei pentru noi produse, branding sau o siglă. Un angajat recunoscut pentru alte abilități decât cele pentru care este angajat, poate avea un nivel ridicat de motivație. 

Exprimarea recunoştinţei

Este ușor că angajatorul să spună ,,mulțumesc” sau ,,bine ai făcut”. Aceste cuvinte simple contribuie mult la motivarea angajatilor. O altă modalitate de a recunoaște munca bună este prin recompense extrinseci, de exemplu, zile suplimentare de vacanță, bonuri sau călătorii.