Cu totii asteptam data de 15 mai pentru a iesi la iarba verde si aer curat. De pe aceasta data vor intra in vigoare masurile de relaxare, deci avem posibilitatea de a ne petrece cateva ore in comuniune cu natura, in multele parcuri din Bucuresti, care sunt pana la aceasta data inchise. 

Daca nu stii ce parc sa alegi pentru a te relaxa dupa data de 15 mai, noi avem un top al celor mai frumoase oaze cu verdeata din mijlocul Capitalei. Iata care sunt:

10. PARCUL KISELEFF

10. PARCUL KISELEFF

Parcul Kiseleff este un mic colț de rai deoarece este „asaltat,, de câteva monumente ale unor personalități importante ale vremii atât din sfera literară cât și din istoria României și anume: monumentul infanteriei române, bustul scriitorului și primar al capitalei Barbu Ștefănescu Delavrancea, de natură-pe timpul verii care îl transformă în Țara minunilor iar pe timp de iarnă este o adevărată încântare să îl străbați visând la vremuri demult apuse.

Băncuțele frumos amplasate permit admirarea naturii care duc ființa visătoare pe cele mai înalte culmi în timp ce parfumul florilor ne îmbată cu mireasma lor.

9. PARCUL TINERETULUI

PARCUL TINERETULUI

Parcul Tineretului este o combinație oarecum stranie deoarece în mijlocul aglomerării urbane se află un ceas parcă desprins din timpuri străvechi iar în jurul acestuia multitudine de flori care mai de care mai frumoasă și mai parfumată.

Acest parc nu a dus niciodată lipsă de admiratori, deoarece la 10 minute distanță de află „Colegiul National Gheorghe Șincai,, de unde vin și se așează pe bancă în acest parc copii însoțiți de bunici, tineri îndrăgostiți, porumbei…

Ceasul cu pendul in stil medieval oferă parcului un aer misterios amintindu-ne de poveștile de demult.

8. PARCUL CAROL I

PARCUL CAROL I

Parcul Carol I aflat în vecinătatea Pieței Unirii, este unul dintre locurile care nu pare a fi afectat de trecerea timpului și modernismul construcțiilor. \

Parcul este plin de verdeață, aer curat în mijlocul unei mase de oameni și civilizație greu de imaginat, fântâni arteziene a căror apă în razele soarelui formează curcubeul la capătul căruia vom regăsi găleata cu aur a spiridușului.

Parcul Carol I este oarecum eclipsat de frumusețea râului Dâmbovița care îl traversează . „La soare te poți uita dar la Dâmbovița ba,,.

7. PARCUL IZVOR

PARCUL IZVOR

 Frumos, simplu, verde… astfel se poate descrie un loc de evadare din nebunia supraaglomerării și agitației din timpul unei săptămâni mult prea încărcate.

Parcul Izvor se află în vecinătatea Palatului Parlamentului, pe malul drept al râului Dâmbovița.

Suprafața mare a parcului permite practicarea sporturilor care implică alergarea și practicarea diferitelor activități în aer liber.

Râul Dâmbovița pe de o parte, Palatul Parlamentului pe de altă parte, transformă parcul într-o minunăție.

6. PARCUL FLOREASCA

PARCUL FLOREASCA

Parcul Floreasca, situat pe Calea Floreasca în sectorul 1, este despărțit de lacul Floreasca de către bulevardul Mircea Eliade.

Parcul Floreasca are în spate o istorie fascinantă peste care a trecut timpul, lăsând amprente asupra oamenilor care au prins acele vremuri.

Parcul este frumos amenajat, plin de verdeață, de flori care de care mai frumoase, băncuțe pe care mai odihnesc bătrâni și copii, spațiu de joacă amenajat pentru copii, cu leagăne, tobogane, etc.

5. PARCUL IOR

PARCUL IOR

Parcul IOR sau parcul Alexandru Ioan Cuza cum a fost redenumit, se află în în sectorul 3, și este spațiul de recreere preferat pentru locuitorii cartierelor Titan și Dristor.

Denumirea de „IOR,, este prescurtarea de la „Întreprinderea Optică Română,, care se află în vecinătatea acestuia.

Cele mai citite articole

În parc, se regăsesc câteva minunății cum ar fi: Biserica „Pogorârea Sfântului Duh”, lacul Titan-lac de origine naturală, unde se regăsesc cinci insulițe, cunoscute sub numele de „Insula Pensionarilor”, „Insula Rațelor”, „Insula Artelor”, „insula câinilor,, și nu în ultimul rând, „insula pescarilor,,.

4. PARCUL TEI

PARCUL TEI

Parcul Tei este este amplasat în vecinătatea lacului Tei, pe cursul râului Colentina.

Parcul Tei este „invadat,, nu doar de frumusețea naturii în toate splendoarea ei, ci și de statui cu istorie care de care mai interesantă. 

În parc, regăsim statuia scriitorului, Ion Luca Caragiale-o statuie impunătoare, care a surprins fidel figura dramaturgului român.

Tot în incinta parcului, se regăsesc statuia „Balade și idile,, realizată de către Geta Caragiu și o fântână decorativă cu patru pitoni, deasupra cărora se află o nimfă. Fântâna a fost realizată în Franța.

   3. PARCUL HERASTRAU

Parcul Herăstrău

Parcul Herăstrău sau parcul regele Mihai I al României, se bucură de o popularitate rar întâlnită. În parc se regăsesc insula trandafirilor, grădina japoneză, și un lucru mai puțin întâlnit, și anume: terase și restaurante.

În apropierea parcului, se regăsesc puncte cultural-istorice importante, cum ar fi: Palatul Elisabeta-loc de ședere pentru familia regală, muzeul satului „Dimitrie Gusti,,- muzeu care de-a lungul timpului a găzduit nenumărate expoziții de artă.

2. PARCUL CIRCUL DE STAT

PARCUL CIRCUL DE STAT

Parcul „Circul de stat,, se află în sectorul 2.  În mijlocul parcului, se află lacul cu izvoare naturale iar pe lângă malul acestuia se regăsesc lotuși egipteni.

Exceptând lotușii care oferă o priveliște mai mult decât plăcută ochiului, in parc se regăsesc și broaște țestoase europene.

La capitolul floră și faună regăsim și specii mai puțin cunoscute și văzute la noi in țară de arbori, cum ar fi: Ginkgo Bilobat, platani, și chiparoși de baltă.

De asemenea, în parc se mai regăsesc și sculpturi realizate în trunchiul copacilor.

1. PARCUL MOGHIOROȘ

PARCUL MOGHIOROȘ

Parcul Drumul Taberei ( fost MOGHIOROȘ), se află în sectorul 6 al capitalei.

In parc se află și un teatru de vară, pentru copii.

În centrul parcului, se află și un lac pentru agrement.

Înainte de reabilitarea din anul 2013, în incinta parcului se afla un ștrand format din trei bazine, cunoscut sub numele de „Trei ligheane,, care după reabilitarea parcului, s-a transformat într-un ștrand artificial.

De asemenea, după reabilitarea parcului, au dispărut și câteva statui care ofereau parcului un aer aparte.

In concluzie, desi nu putem calatori la munte sau la mare, parcurile din Bucuresti ne ajuta sa ne incarcam cu energia naturii si sa respiram aer proaspat intr-un oras mult prea aglomerat cum este Bucurestiul. Asadar o iesire cu rolele, bicicleta sau hoverboard, poate sa fie un timp foarte bun petrecut in parc.

Care este parcul tau preferat?

Sursa Foto: Wikipedia

Cele mai citite articole