Mai avem de asteptat pina sa vorbim ieftin la telefon in strainatate, pentru ca Parlamentul, Comisia Europeana si statele UE nu au reusit sa cada de acord asupra reducerii tarifelor de roaming.

Toate partile au discutat in zadar pe marginea unui plan de reducere a tarifelor de roaming percepute la utilizarea serviciilor de telefonie mobila in statele UE. Negocierile s-au concentrat in jurul preturilor si asupra posibilitatii ca utilizatorii sa beneficieze automat de noile tarife. O noua runda de discutii ar urma sa aiba loc pe 2 mai, dar, daca nu se ajunge la un acord, roamingul ieftin ar putea fi un vis aminat cu citeva luni bune. Comisia Europeana promisese europenilor ca noile tarife vor intra in vigoare in aceasta vara, dar exista diferente mari de opinie intre cele trei parti – respectiv CE, Parlamentul European si reprezentantii statelor membre, in frunte cu Germania – in privinta detaliilor.

Cele mai citite articole

Versiuni europene

Parlamentul European sprijina adoptarea unei versiuni care favorizeaza consumatorii pentru ca prevede aplicarea automata a unui tarif de 40 de eurocenti pe minut, in cazul unui apel efectuat in strainatate, si de 15 eurocenti pentru primirea unui apel din alta tara. Aceasta varianta este sustinuta si de Comisia Europeana. Dar statele membre, uneori sub influenta marilor operatori de telefonie mobila, sint in favoarea unei abordari mai flexibile, cu tarife de 60 de centi, respectiv 30 de centi pe minut, iar utilizatorii serviciului ar putea opta pentru varianta dorita. Criticii sustin insa ca utilizatorii ar putea sa nu cunoasca faptul ca pot alege tariful care ii avantajeaza. Se pare ca, totusi, un acord nu este imposibil in privinta tarifelor, dar cea mai mare problema este reglementarea posibilitatii de a opta. Operatorii de telefonie mobila s-au opus proiectului, pe motiv ca stabilirea unui plafon maxim al tarifelor va avea un efect negativ asupra investitiilor in infrastructura.

Cele mai citite articole