Socant pentru ca e scump: Defectele fiecarui hotel de fite de pe litoralul romanesc Plajele, beach-barurile si bazele nautice de agrement de pe litoral functioneaza in deplina ilegalitate, respectiv fara certificate de autorizare turistica, arata un raport al Departamentului de Turism. Daca s-ar aplica scrupulos legea, tot litoralul romanesc ar trebui inchis. Intrucat acest lucru nu e posibil in plin sezon turistic, autoritatilor nu le ramane decat sa aplice amenzi si sa dea avertismente concesionarilor plajelor. Eficienta amenzilor e mai mult decat discutabila, avand in vedere ca din 2002 si pana acum, nici o amenda aplicata vreunui operator de pe litoral nu a ajuns sa fie platita, arata raportul citat.

Cele mai citite articole

In acest moment, intreaga activitate care se desfasoara pe Litoralul romanesc al Marii Negre este ilegala, reiese dintr-un raport intocmit de echipele de control ale Departamentului Turism din cadrul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale. „Mai mult, anul acesta, nici unul dintre primarii statiunilor de la malul Marii Negre, cu exceptia municipiului Constanta, nu a demarat actiunile anuale de dezinsectie”, ne-a declarat secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu. Potrivit documentului citat, nu numai plajele si constructiile de pe ele, dar si bazele nautice de agrement functioneaza in deplina ilegalitate. Autoritatile spun ca sunt cu mainile legate, pentru ca, daca ar fi sa aplice legea, tot litoralul romanesc ar trebui inchis. Ca sa nu inchida afacerile in plin sezon turistic, lucru din care ar fi pierdut deopotriva si turistii, autoritatilor nu le ramane altceva decat sa aplice amenzi si sa dea avertismente concesionarilor plajelor.

Eficienta acestor amenzi este mai mult decat discutabila, avand in vedere ca din 2002 si pana in prezent, nici o amenda aplicata vreunui operator de pe litoral nu a ajuns sa fie platita, arata raportul citat. Operatorii au folosit tot felul de tertipuri judiciare pentru a evita sa achite amenzile.
Secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu, ne-a declarat ca in acest an nu a fost emisa nici o autorizatie turistica pentru operatorii de plaja. „In perioada 20-25 iunie, echipele de control ale Departamentului Turism au efectuat un control la operatorii economici care au inchiriat plaje si i-au sanctionat cu avertisment de intrare in legalitate in termen de sapte zile. Au fost verificati 20 de agenti economici, care au luat in concesiune cu 41 de zone de plaja de pe Litoralul Marii Negre”, ne-a spus Lucia Morariu. Potrivit acesteia, numai un singur operator de plaja are autorizatie turistica de plaja. „La Mamaia exista un sector de plaja care functioneaza in legalitate. Anul trecut, numai un operator de plaja din Neptun a avut autorizatie turistica de plaja. Asteptam dosarele de operatori pentru intrarea in legalitate. De ani buni, nimeni nu i-a mai intrebat pe operatori de autorizatia turistica, iar in acest an, cand am mers sa verificam, niciunul dintre operatori nu o avea. Le-am dat un avertisment si i-am obligat sa intre in legalitate. Exista si varianta sa inchidem localurile si plajele care nu corespund, dar am decis sa nu facem asta in plin sezon”, a afirmat Lucia Morariu.

Sky-jeturile, banana si ATV-urile, la negru

Echipele de control ale Departamentului de Turism au verificat si bazele de agrement nautic de pe litoralul romanesc. „Din cele 24 de baze nautice controlate de inspectori, nici una nu are certificat de autorizare turistica pentru agrement nautic. Doi dintre agentii economici au primit amenzi in valoare de 5.000 de lei fiecare, iar restul au primit avertismente. Baza nautica Saturn, administrata de NCS Virtus si Aroma Land, a primit avertisment si amenda”, se arata in raport.

Nici beach-barurile nu sunt autorizate

Lucia Morariu ne-a mai declarat ca nici o constructie de pe plaja nu are autorizatie de functionare. „Nu exista Plan Urbanistic Zonal si ca atare nici un beach-bar de pe plaja nu are autorizatie. La Mangalia este avansat proiectul pentru intocmirea PUZ-ului”, a spus Morariu.

Litoralul, plin de tantari si sobolani

Primariile statiunilor de la Marea Neagra nu au efectuat dezinsectia inaintea sezonului estival, motiv pentru care rozatoarele si insectele misuna peste tot. „Singura primarie de pe litoral care a efectuat dezinsectia inaintea sezonului estival este cea din Constanta. In schimb, la Eforie Nord, autoritatile nu aveau nici macar un contract cu o firma specializata”, a mai spus Lucia Morariu.
Conform legii, prima dezinsectie pe litoral se face in luna mai, pentru omorarea larvelor, iar apoi, dezinsectiile continua pe tot parcursul sezonului. In urma controalelor, Departamentul Turism a intocmit un raport pe care va fi prezentat primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Cele mai citite articole