Fiecare sef de echipa care lucreaza in constructii isi doreste ca angajatii sai sa aiba cele mai bune conditii de lucru si fiecare sa ajunga acasa in siguranta la finalul zilei. Legislatia in vigoare are grija de aceste aspecte si a introdus obligativitatea existentei unui specialist SSM in echipa care se va ocupa de implementarea unor proiecte in constructii, indiferent de amploarea lor. Coordonarea de Securitate si Sanatate in Munca este principala indatorire a coordonatorului SSM desemnat inainte de inceperea executiei lucrarilor, chiar din faza de proiectare. Specialistii SSM pot fi gasiti mai usor cu ajutorul firmelor specializate in formarea lor si in plasarea in echipele care au nevoie de ei. Coordonatorul SSM elaboreaza Planurile de securitate si sanatate, se asigura ca toti muncitorii sunt instruiti in materie de securitate si sanatate in munca, pregateste Dosarul de interventii ulterioare si deschide registrul de coordonare. Declaratia prealabila este verificata si este impusa beneficiarului si managerului, care trebuie sa o trimita catre ITM cu 30 de zile inainte de inceperea lucrarilor. Metodologia managementului de proiect este cunoscuta de orice specialist SSM de la firmele care se ocupa cu plasarea lor in echipele mixte care se vor ocupa de diverse constructii, in caz de accidente coordonatorul SSM ia act de ele si le aduce la cunostinta celor care trebuie sa ia masuri concrete, gaseste cele mai bune solutii pentru prevenirea accidentelor viitoare.

Principalele criterii de selectie pentru specialistii SSM sunt experienta de peste cinci ani in constructii, studiile superioara finalizate in specializarile prevazute de legislatia in vigoare, formarea specifica de coodonator in materie de securitate si sanatate, actualizata periodic. Firmele care se ocupa de formarea si deplasarea coordonatorilor SSM au grija sa ofere celor care au nevoie de ei doar oameni seriosi, pregatiti pentru orice situatii si cu legislatia cunoscuta si inteleasa pana la ultima litera. Doar asa te poti asigura ca vei avea o activitate sigura pentru toata lumea si nu vei avea probleme cu autoritatile.

Cele mai citite articole

Nicio echipa nu are cum sa desfasoare activitati specifice constructiilor fara un coordonator SSM, este obligatoriu prin lege sa ai un astfel de om in orice echipa in fazele de proiectare si de executie. In lipsa unui specialist SSM apar si sanctiunile si existenta sa este in continuare obligatorie, nu ai cum sa eviti angajarea sa. Coordonatorii SSM vor fi foarte stricti in exercitarea atributiilor, vor colabora cu sefii de echipa si de santier si vor supraveghea indeaproape intreaga activitate zilnica, urmarind implementare tuturor directiilor trasate de la inceput conform legislatiei in vigoare in SSM.

Specialistul SSM are de fiecare data cele mai bune idei in privinta coordonarii de securitate si sanatate in munca, doar el este in masura sa evalueze corect cauzele unui accident si sa previna in cele mai simple moduri accidentele grave. In constructii el este omul de baza pentru o activitate cat mai sigura in fiecare zi, centrata pe rezultate excelente si pe siguranta tuturor celor implicati in procesul de constructie.

Cele mai citite articole