Izolarea locuințelor și a spațiilor în general necesită cele mai bune soluții de păstrare a unui climat potrivit în interiorul. Materialele izolatoare pe care le folosim sporesc confortul în interiorul incintelor, iar în prezent unul dintre cele mai des folosite materiale este vata bazaltică. Fiind un material izolator deosebit de bun și având un preț echitabil, foarte mulți beneficiari se întreabă dacă această soluție este sau nu potrivită pentru locuințele lor. Dacă și tu vrei să îți izolezi locuința folosind vată bazaltică, iată ce ar trebui să știi despre acest material la nivel de avantaje și dezavantaje!

Avantajele vatei bazaltice

Vata minerală bazaltică are ca prim avantaj și probabil și cel mai cunoscut, capacitatea de a izola foarte bine elementele structurale. Poți să vezi oferta la vată bazaltică în marile magazine și să te documentezi despre capacitatea materialului de a izola chiar și cele mai dificile spații, vata bazaltică ocupând prima poziție în clasamentul materialelor care reușesc să acopere și să limiteze efectul punților termice. 

Dincolo de coeficienții scăzuți de transfer termic, care se reflectă în performanțele de izolare, vata minerală bazaltică mai are și următoarele avantaje:

Vata minerală este un material natural

Unul dintre aspectele cele mai importante care țin de vata bazaltică este faptul că materialul este complet natural, obținut prin topirea și prelucrarea rocilor bazaltice. Fiind un material natural, acesta nu va influența în mod negativ sănătatea umană, nu va produce alergii și nici nu va avea un impact negativ asupra mediului înconjurător. 

Vata minerală bazaltică este foarte rezistentă la temperaturi înalte

Atunci când vata minerală este prelucrată, aceasta ajunge la punctul de topire. Din acest motiv putem afirma că materialul este foarte rezistent la temperaturi ridicate, iar afirmația este dovedită și de cifre. Vata minerală bazaltică poate rezista la temperaturi de până la 750 de grade Celsius, în vreme ce vata minerală de sticlă rezistă până la 550 de grade. Acest lucru înseamnă un plus de siguranță în caz de incendii, ceea ce face ca materialul să fie excelent atunci când vine vorba de protecție împotriva acestor tipuri de incidente. Vata minerală bazaltică nu arde și nu propagă incendiile, deoarece nu produce scântei incandescente. 

Vata minerală bazaltică oferă stabilitate dimensională

Cele mai citite articole

Vata bazaltică este un material durabil și stabil dimensional, care nu se contractă sau dilată în condiții de umiditate și variații de temperatură. Acest lucru este foarte important deoarece se poate traduce prin rezistențe bune în timp ale izolației, fără tasări sau alte tipuri de probleme apărute la nivelul structurii.

Vata minerală bazaltică se instalează ușor

Pentru că este un material cu o structură relativ aerată, vata bazaltică se poate monta cu ușurință. De asemenea, cu ajutorul unui cuțit special, acestea poate fi tăiată la dimensiunea dorită, pentru a putea fi montată acolo unde este necesar.

Vata bazaltică are costuri reduse

Comparativ cu alte tipuri de materiale de izolare, vata bazaltică are un preț relativ mic. Vata minerală are toate atributele unui material izolator perfect iar din acest motiv prețul este unul corect raportat la acestea. Practic vorbim despre o izolație care durează ani de-a rândul fără a avea nevoie de mentenanță, așadar materialul nu este considerat a fi exagerat de costisitor. 

Dezavantajele vatei bazaltice

Deși vata minerală bazaltică nu are dezavantaje deranjante, există câteva aspecte care pentru unii beneficiari pot constitui mici inconveniențe. Prețul, faptul că vata minerală permite absorbția de vapori de apă și fragilitatea materialului (atunci când este împins) reprezintă elemente dezavantajoase pentru unele persoane.

Este important să știi că vata minerală bazaltică este un material izolator excelent. El izolează termic și fonic, este durabil și sigur pentru sănătate. Manipulat și montat corect el nu va mai prezenta dezavantaje, așa că alege cel mai bine în funcție de caracteristicile pozitive, deoarece materialul chiar este unul de top din punct de vedere al izolării termice! 

Cele mai citite articole