O dietă sănătoasă nu înseamnă restricții sau renunțarea totală la alimentele preferate și nici nu este definită de o siluetă nerealistă. O dietă sănătoasă te ajută să te simți bine, să ai energie și să îți îmbunătățești sănătatea.

Este dovedit științific că o dietă sănătoasă oferă numeroase beneficii, iar printre ele se numără reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice.

Mulți oameni scuză o dietă mai puțin fericită cu lipsa timpului, însă să mănânci sănătos este mai ușor decât crezi, iar în acest articol îți vom prezenta câteva trucuri care te vor ajuta să obții dieta dorită.

De ce ai nevoie de o dietă sănătoasă și echilibrată

O dietă sănătoasă ajută la protejarea împotriva malnutriției sub toate formele sale, precum și a unor afecțiuni, inclusiv diabet, boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și cancer.

Cu toate acestea, producția crescută de alimente procesate, urbanizarea rapidă și schimbarea stilului de viață au dus la o tranziție a obiceiurilor alimentare. Oamenii consumă acum mai multe alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare, iar multe persoane nu mănâncă suficient de multe fructe, legume și cerealele integrale.

O dietă echilibrată și sănătoasă este diferită în funcție de vârstă, greutate și nevoi speciale ale corpului, însă principiile sunt aceleași. Este recomandat ca alimentele bogate în grăsimi să fie consumate în proporție cu activitățile fizice efectuate, iar sarea și zahărul să fie consumate în cantități reduse.

O dietă bună poate îmbunătăți toate aspectele vieții, de la funcțiile creierului la performanțe fizice deosebite. În plus oferă un păr bogat, o piele luminoasă și ajută la îmbunătățirea stărilor de depresie.

Ca să adopți un meniu echilibrat și sănătos, există pași mici pe care poți să îi faci. Nu este nevoie să îți dai brusc viața peste cap, ci doar să îți oferi alternative sănătoase atunci când vine vorba de mâncare.

O dietă sănătoasă include:

  • fructe,
  • legume,
  • leguminoase,
  • cereale integrale,
  • sub 50 g zahăr (inclusiv cel provenit de la miere, siropuri, sucuri de fructe),
  • sub 5 g sare iodată pe zi.

Integrarea alimentelor variate în dieta zilnică nu este deloc grea, mai ales dacă ești utilizator Thermomix.

1.   Domolește ritmul în care mănânci

Cele mai citite articole

Primul pas pe care poți să îl faci pentru a avea o dietă sănătoasă este să nu te grăbești. Studiile arată că cei care mănâncă repede sunt cu până la 115% mai predispuși să devină obezi.

Creierul are nevoie de aproximativ 20 de minute ca să afle dacă ai mâncat destul sau nu, iar când mănânci repede riști să consumi mult mai mult decât ai nevoie.

2.   Gătește de la zero folosind Thermomix

Consumă alimente neprocesate care conțin ingrediente naturale. Cu Thermomix poți să prepari acasă totul de la zero, începând de la făină, iaurt sau lapte vegetal, până la feluri de mâncare complexe.

Intră pe platforma GoostoMix pentru retete thermomix în limba română și alege ce ai poftă ca să eviți cumpărarea alimentelor procesate.

Mâncarea preparată acasă cu ingrediente bine alese conține mai puține calorii și mai mulți nutrienți decât cea procesată în fabrici.

3.   Consumă alimente variate 

Încearcă să construiești meniuri bazate pe alimente sănătoase și superalimente.

  • Legumele nu trebuie să lipsească de la masă. Acestea sunt sărace în calorii, dar pline de micronutrienți și fibre.
  • Fructele oferă micronutrienți și antioxidanți care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății.
  • Carnea și peștele sunt principalele surse de proteine. Consumă pește de câteva ori pe săptămână și include ocazional carne roșie sau albă. Dacă ești vegetarian, alge să consumi leguminoase bogate în proteine.
  • Nucile și semințele se numără printre cele mai bune surse de grăsime și conțin micronutrienți importanți.
  • Ouăle sunt considerate cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Conțin proteine, grăsimi benefice și micronutrienți.
  • Produsele lactate, precum iaurtul natural și laptele, sunt surse de proteine ​​și calciu. Poți prepara iaurtul la Thermomix, iar dacă ești vegetarian, poți alege lactate vegetale obținute din nuci, alune sau soia. Rețetele pentru Thermomix pentru aceste preparate le găsești pe Goostomix.
  • Leguminoasele sunt surse fantastice de fibre, proteine ​​și micronutrienți.
  • Apa ar trebui să reprezinte majoritatea aportului de lichide. Renunță la sucuri și bea peste 2 litri de apă pe zi.
  • Verdețurile și condimentele sunt mai benefice decât crezi. Acestea sunt foarte bogate în nutrienți și compuși vegetali benefici.

4.   Alege momentele zilei de pe GoostoMix

Respectă fiecare masă a zilei pentru a te asigura că ai un meniu bogat, variat și echilibrat. Pe GoostoMix găsești rețete la Thermomix pentru mic dejun, prânz, cină și pentru gustări.

Sunt rețete variate care conțin o mulțime de ingrediente benefice.

5.   Economisește timp gătind la Thermomix

O problemă des întâlnită atunci când vine vorba despre o dietă sănătoasă este timpul. Cu vremuri atât de alerte poate să fie greu câteodată să gătești acasă. Cu Thermomix însă mâncarea este gata mult mai repede, iar cât timp acest aparat de bucătărie toacă și gătește tu poți să faci alte activități.

6.   Evită alimentele care nu sunt sănătoase

Niciun aliment nu trebuie eliminat pentru totdeauna, dar unele alimente trebuie limitate sau păstrate pentru ocazii speciale. Printre acestea se numără:

  • produse bogate în zahăr, în special sucurile, sunt legate de obezitate și diabet de tip 2. Dacă vrei să prepari o băutură răcoritoare la Thermomix, alege să adaugi cât mai puțin zahăr.
  •  mâncarea prăjită sau cu multe grăsimi parțial hidrogenate. Din cauza grăsimilor  pot apărea afecțiuni ale inimii.
  • produsele prelucrate pentru a avea un conținut scăzut de grăsimi. Acestea conțin adesea mult zahăr pentru a avea un gust mai bun.

7.   Alege echilibrul

O dietă sănătoasă este completată de obiceiuri sănătoase.

  • Este extrem de important să dormi destul, cele 7-8 ore de somn pe noapte fac minuni. Timpul de odihnă poate să difere de la persoană la persoană într-adevăr și este important să îți oferi cât de mult somn ai nevoie.
  • Activitățile fizice sunt la rândul lor importante pentru o viață sănătoasă. Alimentele consumate se transformă în energie, iar o parte din ea merită consumată făcând 30 de minute de mișcare pe zi.
  • Stresul poate să te influențeze să faci alegeri mai puțin sănătoase în materie de nutriție. Meditează sau acordă-ți timp doar pentru tine pe parcursul zilei.

Cele mai citite articole