Cultivarea brazilor de Craciun este o activitate agricola, forestiera si horticola care implica cultivarea pinilor, molizilor si brazilor, in principal, pentru a le folosi in mod specific ca si brad de Craciun impodobit.

Prima pepiniera de pomi de Craciun a aparut in 1901, desi majoritatea consumatorilor au continuat sa-si primeasca copacii direct din paduri pana in anii 1930 si 1940. Cultivarea pomului de Craciun a fost vazuta initial doar ca o alternativa viabila pentru utilizarea terenurilor agricole de calitate scazuta. Cu toate acestea, aceasta perceptie s-a schimbat in cadrul industriei agricole.

Pentru a obtine culturi de calitate optima, solul trebuie sa fie plat sau usor ondulat si sa fie relativ lipsit de buruieni si resturi. O mare varietate de specii de pini si brazi sunt cultivate pentru a fi utilizate ca pomi de Craciun, desi unele soiuri se remarca pentru popularitatea lor.

In Statele Unite, bradul Douglas, pinul scotian si bradul lui Fraser sunt la mare cautare. Molidul normand si molidul norvegian sunt populare in Marea Britanie, acesta din urma chiar si in intreaga Europa.

Ca toate coniferele, pomii de Craciun sunt vulnerabili la o multime de daunatori. Afidele si adelicele sunt dusmanii lor cei mai comuni in insecte, iar asa-numita moarte subita a stejarului a avut loc in pepinierele californiene. Cultivarea pomilor de Craciun a starnit, de asemenea, critici din partea ecologistilor din cauza utilizarii pesticidelor si a posibilelor efecte ale culturii asupra biodiversitatii.

Etapa finala de cultivare, recoltare, se face in moduri diferite; una dintre cele mai populare metode este alegerea personala a copacului, unde clientii au voie sa viziteze pepiniera, sa-si aleaga copacul si sa-l taie ei insisi. Alti cultivatori cresc copaci in ghivece, astfel incat sa poata fi replantati dupa Craciun si folositi din nou in anul urmator. Un brad de Craciun are nevoie de aproximativ 12 ani sa creasca la o inaltime de 2 metri… Avand in vedere timpul indelungat, multe persoane se indreapta catre brazi artificiali, de obicei cumparati online. De exemplu, poti comanda un brad de Craciun de pe BraziCraciun.net

Cultivare

Pepinierele de brazi de Craciun sunt de preferinta situate pe un teren relativ plat si fara infundare. In trecut, cultivatorii de pomi de Craciun si-au infiintat plantatiile pe terenuri agricole nedorite, numite si „mlastini agricole”.

 Cu toate acestea, in cultivarea moderna a pomilor de Craciun accentul a fost pus pe productia de copaci de calitate superioara, crescand in mod similar asteptarile in ceea ce vedere calitatea solului. In plus, unele specii de arbori, cum ar fi varza fraserului, nu sunt in masura sa creasca pe terenuri agricole de calitate scazuta.

Terenul plat sau usor ondulat este preferat in locul terenului cu pante abrupte sau pante, care sunt predispuse la eroziune si fluctuatii ale fertilitatii. 

Ca toate plantele si culturile, pomii de Craciun necesita o serie de nutrienti specifici pentru a prospera.

Exista 16 elemente care sunt esentiale pentru cresterea sa; dintre acestea, trei sunt obtinute prin aer si apa: hidrogen, carbon si oxigen.  

Din sol se  din sol se obtin azot, fosfor, potasiu,calciu, magneziu, sulf, bor, cupru, clor, mangan, molibden, fier si zinc. Daca elementele necesare nu sunt disponibile in terenul in care se gasesc, se utilizeaza ingrasaminte nutritive.

 Alti factori importanti care trebuie luati in considerare despre sol sunt pH-ul si drenajul.

Anumite tipuri de terenuri sunt de preferat, in functie de tipul de copac. Pinii sunt de obicei cei mai potriviti pentru terenul nisipos sau aluviuni, ,in timp ce brazii, cum ar fi molidul argintiu si bradul Douglas, prefera solurile argiloase si aluviuni cu textura fina. Unele specii cresc bine in toate tipurile de teren, dar in orice caz, solul trebuie drenat bine pentru ca pepiniera de pom de Craciun sa aiba o sansa de a prospera.

Clima, ca si in cazul altor activitati agricole, joaca un rol crucial in dezvoltarea unei gradinite de pomi de Craciun. Frigul intens in timpul iernii si caldura extrema si seceta in timpul si dupa recoltare pot provoca daune ireparabile culturii. Pentru un craciun creativ, poti citi acest articol.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!