Încălzirea în pardoseală reprezintă o soluţie eficientă şi inovatoare pentru un mediu confortabil din punct de vedere termic. Este un sistem de încălzire tot mai des întâlnit în casele românilor, datorită avantajelor oferite.

Există două tipuri de încălzire în pardoseală:

  • încălzire electrică: o rețea de cabluri de încălzire, cum ar fi rezistențele electrice este instalată sub podea și traversează întreaga cameră. Este conectată la rețeaua electrică a casei, la fel ca radiatoarele standard. Un strat de placă izolantă este instalat între aceste cabluri și podea;
  • încălzire alcătuită dintr-un circuit de țevi prin care circulă apa caldă.  Apa va fi încălzită cu ajutorul unei centrale termice pe gaz, apoi transmisă către rețeaua de țevi amplasată în șapa de beton,  printr-un distribuitor pentru încălzire. 

Ce avantaje prezintă acest sistem de încălzire? 

Confort optim

Cel mai mare avantaj al încălzirii prin pardoseală este confortul termic oferit  locuitorilor. Sistemul de încălzire prin pardoseală difuzează o căldură blândă și omogenă, care conferă o senzație foarte plăcută. Podeaua rămâne caldă chiar și iarna. 

Încălzire silenţioasă

Spre deosebire de unele încălzitoare de apă, încălzirea în pardoseală nu emite niciun zgomot sau vibrație când pornește sau când funcționează. 

Un sistem invizibil

Fiind amplasată sub podea, încălzirea în pardoseală este complet invizibilă. Un adevărat avantaj estetic care facilitează și amenajarea camerelor, deoarece spațiul nu este blocat de prezența unui radiator.

Căldură constantă

Cele mai citite articole

Încălzirea prin pardoseală difuzează o căldură constantă între 20 ° C și 35 ° C în toată casa și, prin urmare, elimină zonele reci. În orice caz, temperatura solului nu poate fi mai mare de 28 ° C la atingere.

Economisire energie

Acest sistem nu este încălzit la peste 40 ° C, spre deosebire de un radiator convențional care atinge o temperatură care oscilează între 70 ° C și 90 ° C și încălzește doar o zonă limitată. Acest lucru permite economii reale de energie, ceea ce duce la economii financiare care nu sunt neglijabile pe termen lung.

Convertibil în aer condiționat vara

Unele încălzitoare de podea sunt reversibile. Acest tip de pardoseală hidraulică de încălzire și răcire are o dublă funcție: să încălzească casa iarna și să ofere răcoare vara. Pentru aceasta, apa rece este trimisă prin conducte în loc de apă fierbinte imediat ce temperaturile cresc. O soluție simplă și economică care poate înlocui aerul condiționat din casă sau apartament.

Cat costa incalzirea in pardoseala?

Prețul unei pardoseli încălzite va varia în funcție de:

  • dimensiunea suprafeţei; 
  • configurația camerelor; 
  • tipul de izolație; 
  • pardoseala instalată la etaj; 
  • modul de funcționare (hidraulice sau electrice); 
  • nivelul gamei de materiale. 

Fiecare producător are propriile prețuri. În medie, prețul poate ajunge la 40 euro/mp, în acesta fiind incluse piesele de automatizare și manopera. 

În concluzie,

Avantajele acestui sistem de încălzire sunt evidente – căldura este distribuită uniform, obţinându-se eficienţă maximă în încălzire. Cu alte cuvinte, există destul de multe motive pentru a alege o astfel de soluţie de încălzire.

Cele mai citite articole