Locuința fiecărui creștin este locul în care sufletul și trupul trebuie să se înțeleagă din toate punctele de vedere pentru a favoriza o bunăstare generală, atât spirituală, cât și trupească. Rolul icoanelor nu este doar acela de protecție divină, ci și de aducere aminte a omului despre ceea ce îi datorează lui Dumnezeu. Fiecare icoană are importanța și orânduirea ei, începând de la cele mici și până la cele ale sfinților ocrotitori de nume sau cele care o înfățișează pe Maica Domnului singură ori alături de Pruncul Sfânt.
Ce trebuie să facă un creștin adevărat pentru a cinsti cum se cuvine icoana Maicii Domnului?
Icoana care o înfățișează pe Maica Sfântă poate să fie primită de creștin (în general, atunci când este vorba despre o casă nouă ori despre o zi de naștere, o astfel de icoană este indicate a fi dăruită) sau poate fi achiziționată de acesta. Este esențial ca această icoană să fie sfințită (dacă se cumpără dintr-un lăcaș de cult, atunci a fost sfințită), de aceea, în cazul în care nu îndeplinește această condiție, atunci trebuie lăsată în Sfânta Biserică pentru o anumită perioadă de timp spre sfințire.
După această perioadă, icoana primește darul sfințirii și poate fi adusă acasă, unde va fi poziționată într-un loc special. Creștinii au o cameră “bună”, în care își amenajează un mic colț de rugăciune. Aici trebuie adusă icoana cu Sfânta Fecioara și așezată spre răsărit; la zile de sărbătoare se aprinde o candelă spre cinstire. Icoana mai poate fi ținută în camera copiilor pentru că se știe că Maica Sfântă este ocrotitoarea celor mici și necăjiți. În plus, o astfel de icoană ilustrează una dintre figurile esențiale ale creștinătății, reprezentând Mama în esență.
Sursă: ikonopis.bg