Alegerea formulei de lapte praf nu este cea mai simplă decizie pe care o pot lua părinţii, dar nici cea mai dificilă. Cel mai dificil şi totodată eliberator moment pentru proaspetele mămici este acela în care introduc în alimentaţia copiilor alăptaţi laptele praf, în care optează pentru o alimentaţie mixtă, astfel încât să fie sigure că pot pleca la job liniştite, fără că bebeluşul să ceară san sau pot lăsa copilul în grija bunicilor sau dădacei.

Alegerea corectă a formulei de lapte praf nu este dificilă, mai ales dacă mamele ţin cont de recomandările medicului pediatru şi dacă înţeleg beneficiile pe care le aduc o anumită formula de lapte praf sănătăţii copiilor.

Tipuri de formule de lapte praf

Pe piaţa există mai multe formule de lapte praf, iar părinţii trebuie să ştie care este principala diferenţă între acestea. În funcţie de modul de preparare, există formule de lapte praf:

·                Care se prepară prin amestecarea cu apă pentru copii sau cu apă fiartă şi răcită;

·                Care se prepară prin diluarea cu apă;

·                Gata preparată, care se foloseşte direct, fără a fi nevoie de preparare specială, cea mai costisitoare şi mai puţin comercializata de pe piaţă.

În funcţie de elementele care intră în componenţa formulei, există lapte praf:

·                Pe bază de lapte de vacă;

·                Pe bază de lapte de soia;

·                Hipoalergenice;

Cele mai citite articole

·                Specializate.

Criterii de alegere a formulei corecte de lapte praf pentru bebeluşi

Laptele praf pentru bebeluşi se alege în funcţie de:

·                Vârstă

Vârsta bebeluşului este un factor important ce trebuie avut în vedere. Astfel, există formule de început, destinate bebeluşilor care sunt alimentaţi de la naştere cu lapte praf, formule după 4-6 luni, destinate bebeluşilor alăptaţi exclusiv o perioadă şi formulele de după 10-12 luni, destinate bebeluşilor că o completare a alimentaţiei acestora.

·                Compoziţia laptelui

Compoziţia ideală a laptelui praf este cea mai apropiată de laptele matern, bogată în fier, necesar pentru creşterea sănătoasă a bebeluşilor, în acizi graşi, elemente importante în dezvoltarea organismului şi creierului, dar şi în probiotice şi prebiotice, necesare dezvoltări şi menţinerii sănătăţii sistemului digestiv al bebeluşilor.

De asemenea, lipsa zahărului trebuie să fie un criteriu important în alegerea formulei de lapte pentru bebeluş. Ideal este că formula să nu conţină deloc adaos de zahăr şi produsul ales să respecte acest lucru.

Laptele praf de calitate trebuie să conţină vitaminele şi mineralele de care copilul are nevoie, calciu, vitamina D şi fier şi să fie potrivit pentru folosirea pe termen lung. În plus, fibrele din componenţa laptelui praf sunt esenţiale pentru menţinerea unui tranzit intestinal sănătos şi pentru a ţine constipaţia departe de cel mic. Fibrele nu sunt absorbite şi nu se descompun, comparativ cu grăsimi şi proteine, dar reduc riscul apariţiei colicilor şi crampelor digestive, ajutând intestinul să îşi revină după un tratament cu antibiotic de exemplu.

Un lapte praf de calitate vă fi uşor de acceptat de către bebe, nu va cauza diaree şi nici constipaţie, nu va afecta scaunul bebeluşului hrănit, iar greutatea va creşte în mod normal. Atâta timp cât este acceptat de către bebeluş din punct de vedere al gustului, laptele praf va reprezenta o alegere foarte bună.

Cele mai citite articole