6 momente care au influențat istoria electricității: de la peștii electrici la prima baterie

Electricitatea este o parte importantă a vieții noastre, care a devenit, pentru locuințele din cea mai parte a lumii, un lucru obișnuit și obligatoriu. Așa se face că rareori ne oprim să luăm în considerare cum a devenit electricitatea omniprezentă în viețile noastre. Totuși, de-a lungul istoriei au existat mai multe momente și invenții cruciale care au influențat evoluția electricității.

Iată câteva dintre momentele definitorii în dezvoltarea energiei electrice.

2750 î.Hr. – Electricitatea este cunoscută pentru prima dată datorită peștilor electrici

Cu mult înainte de a exista orice cunoștințe despre energia electrică, oamenii erau conștienți de fenomenul curentării din cauza peștilor electrici (o anumită specie de somn), pe care egiptenii îi numeau „tunetele Nilului”, fiind fascinați de ei. A fost nevoie de secole de mirare și intrigi, inclusiv de efectuarea și documentarea experimentelor brute, cum ar fi atingerea acestor pești cu o tijă de fier pentru a provoca șocuri electrice.

500 î.Hr. – Descoperirea electricității statice

În jurul anului 500 î.Hr. Thales din Milet a descoperit că electricitatea statică se putea produce prin frecarea obiectelor ușoare precum blana sau bucăți de chihlimbar. Dacă chihlimbarul era frecat suficient de intens, atunci mici particule de praf se lipeau de el. Acest efect static a rămas necunoscut timp de aproape 2.000 de ani până în jurul anului 1600 d.Hr., când William Gilbert a descoperit cu adevărat electricitatea statică.

1600 d.Hr. – Originile cuvântului „electricitate”

Cele mai citite articole

Cuvântul latin „electricus”, care se traduce prin „de chihlimbar”, a fost folosit de medicul englez, William Gilbert, pentru a descrie forța exercitată atunci când anumite obiecte sunt frecate unul de celălalt. Câțiva ani mai târziu, omul de știință englez Thomas Browne a tradus acest lucru în „electricitate” în investigațiile sale scrise în domeniu.

1751 – „Experimente și observații privind energia electrică” a lui Benjamin Franklin

Această carte a descoperirilor făcute de Benjamin Franklin despre comportamentul electricității a fost publicată în 1751. Publicarea și traducerea scrisorilor fondatorului Americii, omul de știință și inventatorului Benjamin Franklin a constituit baza pentru toate experimentele ulterioare legate de electricitate. De asemenea, a introdus o serie de termeni noi în domeniu, inclusiv pozitiv, negativ, termenul de încărcare, baterie și șoc electric.

1765 – James Watt declanșează Revoluția Industrială

James Watt a declanșat Revoluția Industrială prin inventarea unui motor Newcomen modificat, cunoscut acum sub numele de motor cu aburi Watt. Mașinile nu mai trebuia să se bazeze pe vânt, apă sau forța brută a omului, odată ce aburul din apa clocotită putea pune în mișcare pistoanele motorului. Deși motorul lui Watt nu a generat electricitate, a reprezentat bazele care au dus în cele din urmă la inventarea turbinei cu abur.

1800 – Prima baterie inventată de Volta

Înregistrările documentate ale obiectelor de tip baterie datează din anul 250 î.Hr., dar prima baterie adevărată a fost inventată de omul de știință italian Alessandro Volta în 1800. Volta a realizat că o cantitate de energie electrică  se crea atunci când zincul și argintul erau scufundate într-un electrolit – principiul pe care bateriile se bazează și astăzi.

Cele mai citite articole