Retelele sociale au devenit parte din viata noastra, participand activ la viata noastra de zi cu zi. Au posibilitatea sa ne aduca mai aproape de lume, dar pe de alta parte ne indeparteaza de oamenii din jurul nostru.
Desi retelele de socializare au contribuit la reintalnirea cu oamenii si pentru a avea la indemana informatii de orice fel, viata personala nu mai este atat de privata, deoarece este la indemana tuturor contactelor noastre de pe retele. Conform site-ului woosex.net, aproape 40% dintre barbati si femei se intalnesc online. In cazul cuplurilor, aceasta situatie scapa de sub control si intra in joc multi factori care afecteaza negativ intimitatea. Gelozia si pretentiile creeaza conflicte de nesiguranta din cauza utilizarii excesive a comentariilor, like-urilor, fotografiilor sau simplelor stari care genereaza neincredere.
Multi oameni in relatii romantice folosesc retelele de socializare pentru a investiga viata partenerului lor si pentru a gasi motive pentru a genera conflicte.
La nivel mondial se cunosc un numar mare de cazuri de divorturi cauzate de utilizarea retelelor de socializare. Utilizarea sa repetitiva pentru a raporta toate activitatile noastre zilnice ofera unui numar mare de oameni acces total la viata noastra. Cuplurile pot gasi orice tip de informatie pe retele si le pot interpreta intr-un mod negativ, provocand conflicte.
Oamenii care se cufunda in viata virtuala se indeparteaza de a fi prezenti in relatia de partener sau de familie si au urmatoarele comportamente:
- In casele lor se dedica trimiterii si raspunderii la e-mailuri si mesaje.
- Jucati in mod constant jocuri cu telefonul sau computerul.
- Consultati sau raspundeti la retelele sociale si mesajele in orice moment.
- Vizitati pagini erotice.
- Incepeti si mentineti relatii de infidelitate virtuala sau reala.
Avantajele retelelor sociale pentru relatie
Tehnologia si retelele sociale au partea lor pozitiva:
- Ajutati la intarirea legaturilor de prietenie si a relatiei dintre familie si prieteni.
- Faceti cunostinta cu oameni noi din intreaga lume, alte culturi si locuri.
- Aveti oricand informatii exacte de prima mana.
- Obtineti orice fel de informatii.
- Comunicarea este instantanee.
- Impartasiti cunostintele si informatiile.
- Este o sursa grozava de divertisment.
Dezavantajele retelelor sociale pentru relatie
- Interactiunea cu lumea reala, familia si mediul social este pierduta.
- Uneori va expuneti informatiile personale unor persoane pe care nu le cunoasteti.
- Poti fi victima inselatoriilor sau santajului pe baza datelor tale personale.
- Creati dependenta de utilizarea retelelor sociale.
Nesiguranta in relatii prin intermediul retelelor sociale
Retelele sociale sunt amplificatoare ale nesigurantei, neincrederii si anxietatii. Nesiguranta este un sentiment foarte intens care poate genera o criza. Neincrederea partenerului nostru ne face sa ne simtim nesiguri, iar acest lucru genereaza, la randul sau, multa anxietate si lipsa de control.
Retelele ofera o cantitate mare de informatii despre oameni, mare parte din ceea ce se observa acolo are un context, pe care nu il cunoastem, dar care poate fi interpretat in multe feluri. Intelegerea a ceea ce observam poate fi principala cauza a activarii insecuritatii si a neincrederii.
Sunt persoane care au ajuns la punctul de a-si sterge profilurile de pe retelele de socializare din cauza pagubelor si conflictelor pe care acest lucru le-a provocat in relatia lor. Interactiunea cu persoane sau relatii din trecut, precum si implicarea cu noi prieteni, poate provoca anxietate semnificativa in cupluri.
In prezent, oamenii cauta sa se incadreze si sa supravietuiasca curentului comunicarii online si ne-am obisnuit ca relatiile sa faca parte din lumea virtuala. Exista un numar mare de cupluri care nu posteaza nimic pe retelele de socializare; sunt totusi si altii care isi publica intreaga viata pe retele.
Dar exista o limita la orice. Atunci cand granitele lumii online nu sunt respectate intr-o relatie afectiva, aceasta poate deveni dependenta si in general ajunge sa distruga legatura dintre oameni.