Atunci când vine vorba despre casa visurilor, fiecare individ în parte are propriile idei şi concepte despre cum ar trebui să arate. Astfel că atunci când au în plan o construcţie imobiliară, primul gând este acela de a construi pe cont propriu şi în beneficiu propriu. Dar pentru o siguranţă mai mare şi pentru reuşita proiectului imobiliar, cel mai bine ar fi ca aceştia să apeleze la serviciile unui birou de arhitectură.
Implicaţiile pe care acesta la are în desfăşurarea acţiuni pentru construirea casei de vis sunt foarte complexe, arhitectul fiind cel care menţine legătura cu prestatorii de servicii, cum sunt dezvoltatorii imobiliari. Printre serviciile oferite de un astfel se birou se regăsesc: identificarea terenului, conceperea, vizualizarea şi proiectarea şi chiar obţinerea documentaţiei necesare pentru desfăşurarea proiectului.
Rolul arhitectului în obţinerea casei visate
Toţi oamenii au un plan în ceea ce priveşte locuinţa ideală pentru ei şi familiile lor, însă acest plan se bazează pe visul a ceea ce înseamnă, în viziunea lor, confortul. De aceea, treaba unui arhitect care are de-a face cu un astfel de proiect este destul de dificilă, deoarece trebuie să găsească o modalitate de a transforma visurile clienţilor în realitate.
Tocmai de aceea alegerea arhitectului cu care să colaboreze pentru realizarea proiectului imobiliar la care visează este foarte importantă şi ar trebui să se bazeze, în primul rând, pe realizările şi experienţa acestuia. Ulterior, se poate ţine seama şi de stilul acestuia, precum şi de posibilitatea de a comunica cu uşurinţa cu acesta, pentru a-i putea explica toate nevoile, cerinţele şi aşteptările de la casa cea nouă.
De ce este important un arhitect în dezvoltarea unui proiect imobiliar?
Cele mai citite articole
În primul rând cei care se pricep atât din punct de vedere teoretic, dar şi practic, la conceperea şi dezvoltarea unui proiect imobiliar este arhitectul. În plus, acesta se poate ocupa şi de obţinerea a unei părţi însemnate dintre aprobările şi certificatele necesare pentru demararea proiectului.
Pe lângă obţinerea certificatului de urbanism – care oferă informaţii despre regimul terenului, caracteristicile amplasamentului sau cerinţele urbanistice care trebuie îndeplinite – va fi necesară şi o documentaţie tehnică pentru organizarea execuţiei lucrărilor – DTOE – care se referă la organizarea construcţiilor temporare, din timpul şantierului.
În plus, un arhitect va realiza un proiect interesant şi creativ, dar şi judicios, adaptat la condiţiile impuse de natură şi dimensiunea terenului pus la dispoziţie pentru construcţie, precum şi planuri optimizate, care au rolul de a obţine confort şi calitate la preţurile cele mai bune.
În concluzie, deşi cei mai mulţi oameni care au în plan o construcţie imobiliară evita să apeleze la serviciile unui arhitect pe motiv că preţurile unor astfel de servicii sunt foarte mari, avantajele sunt mai multe şi mai importante.
Cele mai importante, care merită menţionate, sunt siguranţa construcţiei, realizarea construcţiei într-un timp mai redus şi, implicit, economii de bani, deoarece arhitectul va contribui la eficientizarea muncii. Acest lucru îl realizează prin supravegherea şi coordonarea tuturor specialiştilor care se ocupă de construcţia casei, evitând astfel conflictele consumatoare de timp, energie şi bani.