Modul in care salile de clasa s-a schimbat in ultimii ani, tehnologia facandu-si loc si in aceste spatii. Cu toate ca inca nu toate scolile au acces la instrumente moderne pentru desfasurarea cursurilor, vechea tabla neagra a fost inlocuita de alte tipuri de tabla, mai actuala. 

Astfel ca indiferent daca au o tabla magnetica sau una interactiva, elevii sunt cu un pas mai aproape de conditiile moderne in care ar trebui sa aiba loc orele de curs. In plus, aceste tipuri de tabla pot fi folosite si in alte domenii, cum ar fi mediul de business, in care acestea pot fi un suport foarte potrivit atat pentru desfasurarea sedintelor si prezentarilor, cat si pentru instruirea angajatilor. 

De ce ar trebui aleasa tabla magnetica pentru cursuri?  

Tabla magnetica este cea mai populara varianta de suport folosita pentru sustinerea cursurilor, indiferent daca este vorba despre cursurile unei scoli sau cursuri de perfectionare, din alte domenii. 

Aceasta poate fi de dimensiuni si forme diferite, fiind astfel potrivita pentru orice tip de spatiu, permitand totodata sa se scrie pe aceasta, cu markere speciale, si sa se pastreze notite, cu ajutorul unor magneti. In acest fel, elevii si profesorii pot pastra pentru mai mult timp informatii esentiale din cadrul cursului. 

Principalele avantaje pe care le prezinta acest tip de tabla sunt eliminarea prafului – care in cazul unei table clasice, negre, era produs atat in timpul scrierii cu creta, cat si cand aceasta era stearsa cu buretele – precum si posibilitatea ca fiecare elev/ cursant sa aiba propriul marker pentru a-l folosi la tabla, evitand astfel transmiterea unor virusuri. 

Cu ce se deosebeste tabla interactiva de cea magnetica? 

Un alt tip de tabla, care este tot mai folosita in salile de curs, este tabla interactiva. Aceasta reprezinta, de fapt, un computer care este realizat sub o forma asemanatoare unei table magnetice. 

O astfel de tabla permite profesorilor sa prezinte anumite informatii elevilor chiar de la sursa acestora, precum si sa dezvolte anumite jocuri si activitati interactive, in care copiii sa fie implicati direct. Datorita asemanarilor care exista intre un computer si o astfel de tabla, copiii sunt mult mai interesati de modul in care aceasta functioneaza, fiind astfel mai atenti la orele de curs si chiar mai activit. 

In plus, una dintre functiile unei table interactive este si aceea de a se comporta ca o tabla magnetica, pe care sa se scrie fie cu markere, fie cu degetul, datorita functiei de touch- screen pe care aceasta o are incorporata. 

Aspectele care pot fi considerate dezavantaje ale acestui tip de tabla sunt reprezentate de pretul destul de mare pe care aceasta il are si de faptul ca necesita ca cei care o folosesc, in speta profesorii, sa detina un minim de cunostinte informatice, procentul acestora, la nivel national, fiind destul de mic.

Totusi, cel mai important lucru este ca datorita unei table interactive, orele pot deveni mult mai interesante pentru elevi, determinandu-i sa invete mai bine. 

De aceea, modernizarea si dotarea scolilor cu echipamente si instrumente moderne este absolut necesara, in vederea cresterii nivelului de educatie al populatiei.