Daca se pierde un dinte, acesta trebuie inlocuit in gura cu unul potrivit. Atunci cand decizi cum sa o faci, ai de ales intre mai multe solutii.
Prima solutie este sa nu faci nimic
Nu vei muri de foame fara un dinte pierdut, iar gura ta va continua sa functioneze destul de bine. Totusi, problema este ca ceilalti dinti isi pierd suportul natural si incep sa alunece in maxilar, se inclina si cauta puncte de contact de rezerva.
Acest lucru va preveni un tratament suplimentar in viitor (dintele de inlocuire nu se va incadra in gol) si, in plus, dintii care nu sunt rezistenti la mediul din gura vor fi expusi, astfel incat pot incepe sa doara si sa dezvolte cariile dentare. Consecinta pe termen lung este prabusirea muscaturii in intreaga sectiune a maxilarului si pierderea altor dinti.
A doua solutie consta in macinarea dintilor adiacenti pentru o punte dentara
Acest lucru va provoca daune ireversibile si transferul presiunii de mestecat de la dintele pierdut la vecinii sai. Dar aceasta optiune pare sa aiba mai multe dezavantaje decat avantaje.
A treia solutie este de a face o proteza
Aceasta se pastreaza pentru noapte intr-un pahar cu apa. Desi dintii placuti din punct de vedere estetic pot fi realizati in acest fel, ei nu ofera prea mult confort purtatorului lor.
A patra si cea mai potrivita solutie este inlocuirea unui dinte pierdut cu un implant
Cele mai citite articole
Un implant dentar nu dauneaza in niciun fel mediului inconjurator, ofera sprijin dintilor vecini si, in plus, ii scuteste de presiunea de mestecat, deoarece este mai puternic si mai durabil decat dintii insisi. In plus, in comparatie cu macinarea dintilor, tratamentul implantului este asociat cu un minim de riscuri si complicatii.
Ce este un implant dentar?
Un implant dentar este un inlocuitor pentru o radacina dentara pierduta. Prin urmare, este in esenta o radacina artificiala a dintilor, iar majoritatea implanturilor au o forma similara cu radacinile dentare. Implantul dentar este introdus in osul maxilarului, care apoi creste pe suprafata sa special tratata si se conecteaza ferm la implant.
Aceasta „vindeca implantul” (se foloseste termenul de osteointegrare), care devine o parte solida a osului si este gata pentru incarcare.
Implantul in sine este doar un fel de dibla insurubata ferm in os . Cand iti imaginezi ca atarni o imagine pe un perete, este similar – o dibla este introdusa intr-o gaura forata in perete si o clema sau un carlig este insurubat in ea si o imagine este agatata pe ea.
Se procedeaza in mod similar in gura pacientului. Se introduce un implant (dibla) in orificiul forat din os , pe care este insurubat un stalp artificial, care leaga implantul de coroana (clema – cea din gura, insa, se numeste bont ). O coroana dentara ceramica este apoi atasata la bont. Aceasta inlocuieste intregul dinte si, dupa ce s-a atasat o noua coroana la implant, dintele artificial rezultat este gata sa fie folosit normal.