În timp ce mulți dintre noi am descoperit Solitaire acum aproximativ 30 de ani, odată cu primele sisteme de operare Windows, acest joc are, de fapt, o istorie mult mai bogată, de peste 200 de ani.
Jocul cu cărți care presupune participarea unei singure persoane se numește diferit în funcție de zonă. În America, Spania sau Italia se numește „solitaire”. În Marea Britanie sau Franța este mai întâlnită forma „patience”, iar prin Scandinavia sau estul Europei mai este cunoscut și sub forma „kabale”, aceasta fiind o formă mai veche și legată de cartomanție, arta de a ghici în cărți, care a devenit populară pe la mijlocul anilor 1.700 în Europa.
Originea termenului Solitaire este încă disputată. Termenul Patiencespiel a apărut în 1789 în cartea „Das neue Königliche L’Hombre-Spiel”, un volum nemțesc. Apoi, la începutul anilor în Suedia și Rusia. Mai mult, referințe la Solitaire au apărut și în literatura franceză, dar și în cea americană. Mai exact, în anul 1870, Ednah Cheney, un scriitor, reformator și filantrop american, a publicat volumul „Patience: A series of thirty games with cards”.
Dar totul a fost destul de neclar până în 1950, când Albert Morehead și Geoffrey Mott-Smith au publicat „Complete Book of Patience” și lucrurile au început să capete contur. Cei doi autori au studiat toată literatura, au pus în ordine regulile și pentru prima dată au reușit să clasifice jocurile și să le aranjeze într-un progres logic.
Cea mai cunoscută variantă de Solitaire este Klondike Solitaire, care la început a fost jucat cu cărți fizice, dar apoi a fost popularizat de Microsoft pe computere, ajungând la forma pe care o cunoaștem cei mai mulți dintre noi.
Solitaire, unul dintre cele mai populare jocuri de cărți
Când vine vorba de jocuri de cărți pe internet, blackjack și poker online se află pe primele locuri în orice top al popularității, cu zeci de milioane de fani care le practică zilnic, atât pe bani reali, cât și virtuali, la diferiți operatori. De altfel, în 2020, pokerul online a intrat din nou pe o pantă ascendentă a popularității, cu operatori precum 888poker care au raportat creșteri de activitate cu procente chiar și de 60%. În topul jocurilor cu cărți, Solitaire ocupă un loc destul de înalt. De asemenea, pentru mulți este mai mult decât o pasiune și participă chiar și la turnee. Mulți dintre ei au pus în practică sfaturile de mai jos.
Deși sună ciudat, Solitaire este ușor și complicat, în același timp. Într-un joc clasic de Solitaire scopul este să creezi patru fundații – de inimă, pică (inimă neagră), treflă și romb, în ordine crescătoare de la As la Popă (rege). Acum că am stabilit ce trebuie să facem, haideți să vedem și cum.
În primul rând, înainte să faci vreo mutare, ai grijă să întorci prima carte din pachet. Astfel, o să ai mai multe opțiuni atunci când muți cărțile înainte sau înapoi pe coloane.
De fiecare dată când descoperi un As nu uita să îl pui direct pe fundația sa. Este foarte important acest lucru.
Nu te grăbi și fii mereu atent la mișcările tale! În mod clar, cea mai bună mișcare este cea care va debloca cele mai multe cărți și care va crea mai multe mutări. Deci dacă o mutare nu produce un rezultat promițător, mai bine nu o mai face. Mai stai și mai analizează alte posibilități. Ține minte acest lucru: Solitaire este și un joc care implică multă răbdare, fapt care te poate ajuta și în dezvoltarea personală.
Dacă ai două variante pentru mutarea unei cărți pentru a o dezvălui pe cea din spatele ei, este recomandat să alegi coloana cu un număr mai mare de cărți ascunse. Astfel, ai mai multe șanse să descoperi cărțile și să le muți corect.
O altă strategie este să muți cărțile de pe coloană înainte de a întoarce cartea din pachet. Asta pentru că acele cărți din pachet sunt mereu disponibile, ceea ce înseamnă că mai târziu poți să revii la avantajul acesta. Mai mult, aceste cărți de pe pachet sunt deja vizibile în comparație cu cărțile ascunse de pe coloane. Dar această strategie poate fi urmată doar după ce întorci prima carte din pachet.
Chiar dacă nu ai un popă care să ocupe un spațiu, nu lăsa locul liber. Poți face alte mișcări semnificative. Poți rearanja suitele existente, în special cele cu numere mai mici, astfel încât să le poți muta apoi mai ușor pe fundația specifică lor. Această strategie îți va oferi, de asemenea, mișcări mai bune, pe măsură ce muți cărțile încontinuu.
Trebuie stabilit foarte clar că unele jocuri Solitaire pur și simplu nu pot fi terminate, ceea ce înseamnă că depinde de abilitățile tale de jucător, dar și de noroc. Așa că dacă te blochezi și nu mai ai foarte multe mișcări disponibile, ai două posibilități: fie anulezi unele mișcări și încerci altele, fie renunți și începi un joc nou, pentru că acesta ar putea să nu poată fi finalizat, iar uneori faptul că renunți te poate ajuta.