Gratar in curtea casei: 8 materiale necesare pentru constructie

Un mod deosebit de placut de a-ti amenaja gradina, care isi dovedeste si utilitatea de-a lungul timpului, este construirea unui gratar de gradina. Acesta va fi piesa de rezistenta a intalnirilor cu prietenii si cea mai buna solutie pentru mesele in aer liber  in familie. Iata cum iti poti construi un gratar in curtea casei si care sunt materialele necesare pentru aceasta.

Caramida plina pentru structura cuptorului

Caramida este un material foarte bun pentru realizarea unui gratar, deoarece are proprietatea de a mentine caldura in timp. In plus, caramida pentru gratar nu arde, asa ca nu va trebui sa iti faci griji din acest punct de vedere. La nivel de rezistenta caramida este o excelenta alegere, deoarece poate sustine greutati foarte mari, fara a se atinge capacitatea portanta a acestora. In plus, prin folosirea montarului ca liant-adeziv, structura devine un monolit si lucreaza in mod corect.

Caramida va trebui cumparata intr-o cantitate suficienta, adaugand la total si cantitatea aferenta construirii cuptorului cat si pentru cosul de fum.

Beton pentru fundatie si postament

Pentru a asigura stabilitatea cuptorului va trebui sa realizezi fundatia si platforma de sprijin a acestuia. Pentru aceasta vei avea nevoie de beton, iar pentru uscarea acestuia vei avea nevoie de circa 24-48 de ore, in functie de tipul betonului folosit. 

Mortar pentru caramizi

Desi multe persoane considera ca orice tip de mortar este potrivit pentru realizarea unui gratar, de fapt va trebui sa folosesti un mortar refractar, capabil sa reziste la temperaturi foarte inalte. Acesta va avea un timp de intarire mai rapid, dar si o rezistenta superioara la caldura degajata in timpul arderii. 

Izolant rigid pentru cuptoare

Materialul izolant pentru cuptoare are rolul de a sigila zonele in care pot exista goluri structurale. Un izolant rigid va avea rolul de a oferi un plus de rezistenta structurii, insa va trebui sa fii atent sa nu folosesti pentru rosturi acest produs, deoarece nu este unul flexibil. 

Grilaj pentru gratar

Cele mai citite articole

Unele tipuri de grilaje pentru gratare de gradina pot fi cumparate din magazine de profil, gata realizate. Daca vrei o dimensiune personalizata, sau pur si simplu vrei sa transformi gratarul intr-un proiect de tip DIY, atunci poti lucra singur la realizarea acestui element, folosind tevi si tije, pe care le vei putea uni folosind un aparat de sudura.

Focar pentru lemne 

Daca vrei o varianta mai rustica de gratar de curte nu uita sa alegi focarul pentru combustibil solid. Asigura-te ca acesta are o capacitate suficient de mare pentru a-ti permite sa folosesti gratarul intr-un mod cat mai eficient. 

Placi decorative de acoperire

In functie de propriile preferinte vei putea acoperi structura sau o vei putea pastra la nivel de aspect al caramizilor sau blocurilor de BCA, daca optezi pentru acestea. Gratarele din caramida se potrivesc foarte bine in contextul amenajarilor rustice, astfel ca daca vrei sa te bucuri de un aspect mai natural al gratarului va trebui doar sa folosesti un sigilant pentru caramida.

In cazul care vrei insa un aspect mai modern si mai elegant poti folosi piatra naturala pentru placarea gratarului. Travertinul, marmura sau granitul pot servi foarte bine acoperirii si aceste tipuri de piatra se vor comporta foarte bine in contextul dat, datorita naturaletii. 

Poti opta pentru piatra naturala lustruita, insa de cele mai multe ori se prefera aspectul neslefuit al gratarului, mult mai asemanator cu solutiile de amenajare exterioara a gradinii (alei, decoratiuni etc.).

Impermeabilizat pentru piatra

Nu in ultimul rand, pentru a proteja structura de apa, impuritati, uleiuri sau alte tipuri de substante, vei putea folosi o substanta de impermeabilizare a pietrei. Aplica produsul, lasa-l sa actioneze pe suprafata, iar mai apoi bucura-te de un aspect minunat al gratarului tau de gradina. 

Cele mai citite articole