Radiografia dentară în sarcină – mituri şi indicaţii

Despre perioada sarcinii toţi medicii specialişti dentişti, ginecologi sau generalişti susţin că este o perioadă extrem de frumoasă dar şi delicată pentru femei, în care există multe contraindicatii şi multe restricţii. Unele din aceste contraindicaţii nu sunt decât nişte mituri care s-au tot vehiculat de-a lungul timpului şi care nu au legătură cu realitatea actuală. Unul din aceste mituri este legată de radiografia dentară în sarcina, care poate fi dăunătoare pentru copil. Din fericire, reprezentanţii Dental Elite Brasov ştiu exact ce indicaţii să dea pacientelor şi care sunt dozele de radiaţii ce pot determina modificări la nivelul fătului şi în ce perioadă a sarcinii.

 Radiografiile efectuate în scop diagnostic nu reprezintă niciun risc pentru copilul care se dezvoltă, dar este indicat că înainte de acest pas, pacienta să îi comunice medicului radiolog dacă există vreo suspiciune că ar fi însărcinată sau dacă pacienta are o sarcină confirmată.

Radiografii dentare efectuate cu aparatură de ultimă generaţie – deloc contraindicate în sarcina

Aparatura de ultimă generaţie din cabinetul Dental Elite din Braşov oferă posibilitatea de diagnosticare mai rapidă şi mai eficientă, o perfecţiune high definition astfel încât să nu se piardă niciun detaliu. Cu o doză minimă de radiaţii, cu până la 80% mai mic decât la radiografiile normale şi cu echipament de protecţie cu plumb pentru paciente, la standarde europene, aceste radiografii sunt mai mult decât indicate chiar şi pe perioada sarcinii, având în vedere că timpul este mult mai scăzut pentru preluarea imaginii, iar posibilitatea de vizualizare este  oferită şi pacientului.

Cele mai citite articole

Radiografia dentară în sarcina este un subiect intens dezbătut dar pe care nu multe mame îl aprofundează, ci se iau după zvonuri şi presupuneri pripite ale unor păreri neavizate. Radiografiile dentare în sarcina nu pot fi pe deplin evitate, iar conform specialiştilor ce reprezintă Colegiul American de Radiografie, nicio diagnosticare cu raze X nu afectează fătul deoarece radiaţiile au intensitate scăzută. Radiografiile dentare expun fătul la o iradiere de 500.000 de ori mai mică decât doza limita, similară iradierii naturale la care este expus. Radiografiile dentare sunt cele mai puţin periculoase dintre toate categoriile de radiografii. 

Tehnologia de ultima generaţie diminuează riscurile radiografiei asupra fătului

La radiografiile dentare pentru care se foloseşte tehnologie de ultima generaţie, doză de radiaţii este mult redusă, graţie filtrelor performante încorporate. Este important de ştiut că în mod curent oamenii sunt expuşi zilnic radiaţiilor din mediul extern, atât naturale, cât şi artificiale. Aceste radiaţii din mediu însumate reprezintă o cantitate mai mare decât cea primită în timpul unei radiografii dentare.

Radiografiile dentare în sarcină pot fi efectuate în deplină siguranţă mai ales în al doilea trimestru de sarcină, efectuându-se strict sub recomandarea medicului ginecolog, generalist, medicului stomatolog în funcţie de evoluţia sarcinii şi în funcţie de starea de sănătate a mămicii. Din grijă pentru paciente, radiografiile dentare în cabinetul Dental Elite sunt efectuate cu cele mai performante aparate şi în cele mai sigure condiţii, această procedură de diagnostic neavând efecte nocive asupra fătului. 

Cele mai citite articole