Rinoplastia reprezintă intervenţia de chirurgie plastică şi estetică a piramidei nazale, având ca scop modificarea formei şi dimensiunilor acesteia. O astfel de intervenție este pe bună dreptate, considerată una dintre cele mai vechi dintre toate intervențiile chirurgicale de natura estetică. Deşi aceste operaţii se efectuează de foarte mulţi ani, sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai dificile și complexe intervenţii ale chirurgiei plastice.
Cine are nevoie de rinoplastie?
Acesta chirurgie plastică a nasului este efectuată pentru a îmbunătăți în mod semnificativ aspectul unei persoane. Numeroase fotografii înainte și după mărturisesc cât de mult se poate schimba aspectul unei persoane după o rinoplastie. Mai mult, prin această intervenţie, se scapă de protuberanța inestetică sau așa-numita „cocoașă” la nas, care deranjează. De asemenea, dacă pacientul doreşte, poate fi corectată lățimea nasului sau nările pot fi îngustate.
Înainte de efectuarea operației, este important să se ia în considerare starea de sănătate, precum și realismul așteptărilor pacientului. Costul operațiunii depinde de mulți factori, astfel încât prețurile pot varia. Cel mai adesea rinoplastia se efectuează pentru a corecta forma nasului, a părții laterale deformate după traume sau în cazul nemulțumirii, după rezultatele operațiilor anterioare nereușite.
O astfel de operație este, de asemenea, efectuată pentru a întineri pielea și, în același timp, se efectuează alte intervenții chirurgicale plastice. Operația se efectuează şi în cazul tumorilor. În același timp, rinoseptoplastia permite eliminarea problemelor medicale în paralel.
Ce este rinoseptoplastia?
Cele mai citite articole
Rinoseptoplastia implică două proceduri chirurgicale, la nivelul nasului. Se efectuează persoanelor care, pe lângă remodelarea nasului în scop estetic, au nevoie și de corectarea deviației de sept.
Indicațiile pentru o rinoseptoplastie pot include:
- dorința de a corecta forma nasului;
- corectarea septului nazal deformat;
- neoplasme;
- defecte congenitale ale nasului;
- consecințele traumei;
- operații multiple.
Medicina identifică tipurile de rinoseptoplastie:
- funcțional (rezolvă probleme cu disfuncții nazale);
- reconstructiv ( restabilirea formei nasului după leziuni);
- estetic (corectarea diferitelor părți ale nasului).
Înainte de intervenția chirurgicală, anestezistul oferă pacientului anestezie locală (dacă este planificată o mică corecție) sau administrează anestezie generală (în cazuri complexe care implică cartilaj, țesut osos).
Nutriție după operație
Pentru a preveni umflarea, experții recomandă limitarea aportului de sare și zahăr timp de 1,5-2 luni după operație. Nu este recomandat să se consume glutamat monosodic și alte produse chimice alimentare. Pentru perioada primelor 14-16 zile, medicii sugerează schimbarea programului de masă – mâncarea de 5-6 ori pe zi în porții mici. Se crede că acest lucru va ajuta la absorbția mai bună a nutrienților.
În ceea ce privește meniul în sine, pentru a preveni fluxul intens de sânge, este necesar pentru o perioadă de timp să se renunțe la alcool, la utilizarea alimentelor calde și picante. De asemenea, pentru a preveni circulația intensă a sângelui la nivelul feței și dilatarea capilarelor, medicii recomandă evitarea saunei şi a băilor fierbinți timp de 25-30 de zile, precum şi orice altă activitate fizică care provoacă tensiune la nivelul mușchilor feței.