Rafturile sunt pline de produse pentru sănătatea podoabei capilare. Totuși, părul fragil și deteriorat reprezintă în continuare o problemă comună. O explicație ar fi faptul că acesta este afectat de mai mulți factori, fiind necesară o abordare multiplă. Cu alte cuvinte, o mască de păr nu este suficientă pentru a-l repara.
În general, problemele părului sunt asociate cu obiceiurile și produsele necorespunzătoare de îngrijire a acestuia. Iată ce trebuie să ai în vedere, dacă îți dorești un păr puternic și sănătos.
Renunță la obiceiurile nesănătoase de hairstyling
Obiceiurile nesănătoase de hairstyling includ:
- Coafarea prin căldură, prin utilizarea uscătorului de păr cu aer cald, plăcii de întins/creponat părul, ondulatorului
- Folosirea în exces a gelului și fixativului de păr
- Decolorarea și vopsirea frecventă a părului
Cum să îți modifici aceste obiceiuri:
- Folosește mai rar metode de coafare prin căldură
- Folosește protecție termică de calitate, atunci când utilizezi metodele de coafare prin căldură
- Coafează-ți părul mai des prin alte metode, cum ar fi ondulare fără căldură (peste noapte), coc sau împletituri
- Nu face exces de produse de hairstyling (cum ar fi fixativ)
- Vopsește-ți părul mai rar, însă apelează la profesioniști
Tunde vârfurile despicate
O tunsoare poate reîmprospăta semnificativ estetica părului tău. Vârfurile despicate sau arse sunt responsabile de aspectul neplăcut al acestuia. Prin urmare, mergi din când în când la salon pentru o tunsoare a vârfurilor.
Creează-ți o rutină de îngrijire
Rutina corectă de îngrijire a părului îi asigură o hrănire adecvată. După spălare, se aplică masca hidratantă pentru păr și abia apoi balsamul, pentru a sigila firul de păr. La final, poți aplica un ser pentru vârfuri despicate sau ulei pentru păr în cantități mici. Cu excepția șamponului, celelalte produse se aplică doar pe lungimea firului.
Cele mai citite articole
Este important de știut că spălatul excesiv poate fi un factor care afectează firul de păr. De aceea, nu este recomandat să îl speli zilnic sau la două zile.
Folosește produse de îngrijire fără sulfați
Produsele pentru păr, cum ar fi șamponul, balsamul sau altele, conțin adesea sulfați. Aceste substanțe agresează firul de păr. De aceea, este recomandat să optezi pentru produsele fără sulfați.
Fă-ți un tratament profesional
Din când în când, te poți adresa unui profesionist pentru un tratament de hidratare și regenerare a firului de păr. În salon se folosesc produse profesionale, care asigură o hrănire profundă a părului. Acestea pot conține vitamine, minerale, proteine sau alți nutrienți. De asemenea, există și tratamente profesionale care pot fi utilizate acasă.
Menține o alimentație sănătoasă
Părul are nevoie de nutrienți și de la interior, deci trebuie să te asiguri că te alimentezi sănătos. O alimentație dezechilibrată poate favoriza căderea părului. Așa cum prezintă Emily L. Guo și Rajani Katta în studiul “Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use”, deficiențele de fier, zinc, biotină, vitamina B3, seleniu și aminoacizi pot cauza căderea părului. Unii dintre acești nutrienți, cum ar fi biotina, se regăsesc adesea în suplimentele alimentare recomandate pentru un păr puternic. Totuși, acestea nu înlocuiesc o dietă echilibrată. Este important să le folosești cu precauție și să discuți cu medicul înainte de utilizare.
Modifică-ți metodele de îngrijire a părului și adoptă o alimentație sănătoasă. Înarmează-te cu răbdare, pentru că rezultatele nu apar brusc.
Referințe:
- Guo, Emily L., and Rajani Katta. “Diet and Hair Loss: Effects of Nutrient Deficiency and Supplement Use.” Dermatology Practical & Conceptual, 31 Jan. 2017, pp. 1–10, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/, 10.5826/dpc.0701a01. Accessed 18 May 2022.