Apollo este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia greacă. Era considerat zeul luminii, al zilei și al artelor, protector al muzicii și al poeziei, dar și o personificare a Soarelui.
Apollo a fost fiul lui Zeus și al lui Leto. Iar nașterea sa are și o poveste inedită. Întrucât Hera îi refuzase lui Leto un loc în care să nască, din gelozie, Poseidon a făcut, din valurile marii, insula Delos. Aici, după 9 zile și 9 nopți de chin, pe lume au fost aduși doi gemeni, Apollo și Artemis.
Apollo a crescut miraculos la doar câteva zile după naștere și impresiona prin precizia săgeților sale. Cu ajutorul lor a mers la Delphi, unde a ucis temutul șarpe Python, cel pus de Hera să o urmărească pe Leto și care devenise spaima întregului ținut.
De asemenea, Apollo mai este cunoscut în istorie și pentru faptul că a ucis ciclopii care i-au omorât fiul, Asclepios. Drept pedeapsă, el a fost obligat de Zeus să slujească timp de un an pe un muritor, ca sclav.
Apollo avea și darul profeției, fiind faimos pentru celebrele sale oracole. De asemenea, mai era considerat și un zeu vindecător.
Cum e transmisă mai departe moștenirea lui Apollo
Apollo este unul dintre cei mai cunoscuți zei și nu este de mirare că este prezent în continuare în filme, documentare și jocuri.
Spre exemplu, compania Novomatic a lansat jocul Apollo God of the Sun, ce poate fi accesat pe Vlad Casino. În acest joc, printre simboluri se regăsesc centaurii, soarele, săgețile și lira la care cânta zeul.
Cele mai citite articole
De asemenea, Apollo este un personaj și în celebrul film Clash of the Titans (2010), care a avut încasări de aproape 500 de milioane de dolari, dar și în diverse alte producții.
Atrași de mitul zeului Apollo, foarte mulți turiști vizitează anual celebra sculptură din marmură Apollo din Belvedere, care se află la Vatican. Aceasta este o copie a unei statui de bronz creată în urma cu mai bine de 2000 de ani de sculptorul grec Leocares. De altfel, aceasta este și modalitatea în care Apollo este înfățișat cel mai des, cu mâna stângă ridicată.
Alte lucruri inedite despre Apollo
În istorie, Apollo a mai rămas și pentru frumusețea sa. El a fost reprezentat tot timpul cu înfățișarea unui fecior, veșnic tânăr și atrăgător. Avea un păr buclat și un chip luminos, ceea ce îl făcea de multe ori să pară un adolescent.
De asemenea, mai este cunoscut și pentru pasiunea pe care o avea pentru muzică. Instrumentul său preferat era lira, la care obișnuia să cante la ospețele zeilor. El le avea alături pe cele nouă muze, care adesea îi acompaniau cântările și erau zeități ale artei și inspirației.
Pe de altă parte, Apollo avea și capacitatea să se joace cu viața și moartea oamenilor. El era un zeu al medicinii și al vindecării și putea să facă minuni, dar avea și momente când putea să provoace boli sau să ucidă în masă. Muritorii de rând au învățat însă de la Apollo arta medicinei, potrivit mitologiei elene.
Și despre viața amoroasă a lui Apollo s-au spus multe. Cea mai cunoscută iubită a sa a fost Hecuba, soția regelui Troiei. El a făcut-o să se îndrăgostească, iar din dragostea lor a rezultat Troilus, întruchipat în istorie ca fiind jumătate om, jumătate zeu.
Apollo rămâne așadar ca un personaj de legendă care atrage prin poveștile sale. De altfel, inclusiv programul spațial Apollo a purtat acest nume în semn de omagiu față de cunoscutul zeu.